Lugeja kiri: rikka naabri meelevallas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ei ole vist mõtet hakata rääkima Eestist Soome pagevatest arstidest ja õdedest. Samuti on juba aastaid sinna tööle läinud ehitajad ja lihttöölised. Et eestlaste massilisest lahkumisest mitte paanikat tekitada, on öeldud, et hea ongi, et käivad välismaal ja teenivad seal raha, mille Eestis ära kulutavad ja meie majanduse elavdamisse panustavad. See selleks. Tegelikult on Soome see, kes Eestilt kasu lõikab, mitte vastupidi.


Esiteks, Soomes lihtsalt napib tööjõudu. Vananev rahvastik ja madal sündimus on Soomeski suur probleem. Kuskilt tuleb töökäsi juurde hankida. Töökad eestlased ongi usinalt asunud vabu töökohti täitma.

Teine aspekt, mis mind viimasel ajal pead paneb vangutama, on keeleküsimus. On loomulik, et välismaale tööle minnes omandatakse ajapikku ka selle maa riigikeel. Samuti õpitakse keeli koolis. Siiski on tekkinud olukord, kus eeldatakse, et eestlane oskab lisaks näiteks inglise keelele suhtlustasandil ka soome keelt. Eriti tugevalt torkab see silma Tallinnas ja Viru keskuses, kus ma üle poole aasta töötasin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles