Maailma mõjukaimaks keskpankuriks saab Janet Yellen

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janet L. Yellen
Janet L. Yellen Foto: SCANPIX

President Barack Obama esitas eile õhtul USA keskpanga ehk Föderaalreservi ehk Fedi presidendiks praeguse asepresidendi, 67-aastase Janet L. Yelleni.

Seni pole USA kahte kõige tähtsamat finantsasutust, ei rahandusministeeriumi ega keskpanka kunagi juhtinud naine. Mitte kunagi pole ükski naine juhtinud ka mitte ühtegi keskpanka maailmas.

Yellen polnud siiski Obama esimene valik keskpanga juhi kohale. Obama soovis Föderaalreservi juhiks Bill Clintoni administratsiooni rahandusministrit Lawrence Summersit, kes aga andis 15. septembril teada, et loobub kandideerimast, sest oli näha, et senatis ta piisava hulga demokraatide toetust ei saa. Vasakpoolsed rahvasaadikud panevad Summersile pahaks tema rolli USA panganduse detsentraliseerimisel, mida mõned peavad viis aastat tagasi kulmineerunud finantskriisi peapõhjuseks. Lisaks kritiseeriti Summersit tiheda seotuse tõttu Wall Streeti investeerimispankade ja -firmadega ning seoses suurte boonustega, mida ta neilt sai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles