Urmas Tooming: üks koolihirm käib linnas ringi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Tooming.
Urmas Tooming. Foto: Toomas Huik

Mupo koolipolitsei, täpsema nimega kooli- ja sisevalve osakond, on tegutsenud vaid kuu aega, aga selle lühikese ajaga on inspektorid oma töö juba päris hästi selgeks õppinud.

Tallinna kõigi 60 kooli õppetundide vaheajad on kenasti paberile pandud ning kolm bussi kokku kuue inspektoriga sõidab just neil kellaaegadel õppeasutuste juurde, et alaealisi suitsetajaid või muul viisil korda rikkuvaid õppureid noomima hakata.



Paljud koolijuhid on mõista andnud, et mupo teeb õiget tööd ning koolimaja taga või kõrvalasuvate kortermajade ja muude hoonete juures suitsu kimuvate õppurite arv näitab vähenemistendentsi. Hea seegi.



On lapsevanemaid, kes peavad mupo tegevust meelevaldseks. Näiteks eliitkoolide paljud emmed-issid väidavad, et nende võsukesed küll midagi sellist teinud pole.



Pole midagi teha. Jälle tuleb noorus meelde. Ka minu kooliajal, eelmise sajandi seitsmekümnendate aastate keskel, käisid loomulikult nii mehepojad kui neiud koolimaja taga oma suitsunälga kustutamas. Aga siis tuli musklis võimlemisõpetaja või direktor isiklikult ning lõpetas selle tegevuse kiiresti ära. Miilitsat kohale ei kutsutud.



Nüüd on Tallinna linnavalitsus koolide turvalisuse enda hoida võtnud. Koolipolitseinike sõnul on nad nii siit kui sealt saanud tagasisidet, et mupo busside liikumine koolide ümber paneb mõnegi õppuri sigareti tagasi tasku toppima. See aga ei tähenda, et ta kuskil mujal seda taskust jälle välja ei võta.



Füüsika ütleb, et igal mõjul on vastumõju. Sama kehtib ka tavaelus. Lapsed ei ole lollid. Koolipolitseinike sõnul on mupo busside väljanägemine lühikese ajaga õppuritele juba ajju sööbinud. Kui tuttavat sõidukit kaugelt nähakse, visatakse koni minema ning jalutatakse eemale. Aga päris nii mustvalge asi ka ei ole.



Paar päeva tagasi võttis mupo koolipolitsei Pelgulinna gümnaasiumi juures vahele neljaliikmelise suitsetava poistekamba. Natukese aja pärast saabus samasse kohta ka üks suuremat kasvu õppur, kes mupo bussist üldse välja ei teinud. Inspektorile ütles ta, et on 18 aastat vana ning näitas dokumenti.



Koolipolitseinike sõnul ongi keeruline, kuidas teha kindlaks, kes on täisealine ja kes mitte. Õpilane ei pea vahetunnis ju dokumenti kaasas kandma. Üks asi on aga kindel – kui õpilane kooli maa-alal suitsu teeb, siis on ta igal juhul kehtivat korda rikkunud ning teda saab karistada.



Lapsed on aga nii targad küll, et kui neil suitsunälg peale tuleb, lähevad kuhugi kaugemale. Õnneks on ka mupo-meestel ja -naistel need kohad juba teada, nii et pääsu pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles