Piirsalu naudib Venemaa igapäevaelust kirjutamist

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Piirsalu
Jaanus Piirsalu Foto: Peeter Langovits

Aasta ajakirjanikuks nimetatud Eesti Päevalehe Moskva korrespondendi Jaanus Piirsalu sõnul tüütab Venemaa suurest poliitikast iga päev kirjutamine ruttu, hoopis haaravam on teha lugusid igapäevaelust.


Piirsalu rääkis «Terevisioonile», et talle antud tiitlist jääb mulje, nagu tegemist oleks olnud ausa konkursiga kõigi Eesti ajakirjanike vahel. «Tegelikult on siin suur vahe, seda auhinda annab välja Eesti Ajalehtede Liit. Pooled väärt ajakirjanikud jäävad sealt kategooriast välja. Näiteks ei saa kandideerida sinna Indrek Treufeldt rahvusringhäälingust, Anvar Samost ja Ainar Ruussaar BNSist. Ma ei tunne, et oleksin kuidagi nimetatud ajakirjanikest parem,» selgitas Piirsalu.

Tema kinnitusel on võrreldes Tallinna ja Eestiga Moskvas põnev töötada. «Ma ei ütle, et Eestis oleks igav töötada, see sõltub ikka ajakirjanikust,» täpsustas ta.

Piirsalu lisas, et tema kodumaa on Eesti ja kui ta aeg-ajalt loeb lehest uudiseid Eesti kohta, siis see ajab kopsu palju rohkem üle maksa kui Venemaal toimuv.

Kogupuudetest teiste Moskvas resideeruvate välisajakirjanikega rääkides märkis Piirsalu, et tehakse näiteks ühiseid väljasõite. «Et oleks turvalisem, näiteks Põhja-Kaukaasias. Kui on seltskonnas kolm-neli ajakirjanikku ja mõne suurema lehe korrespondent, siis on ka lihtsam kohtumisi kokku leppida. Aga Moskvas iga päev me küll ei lävi. Vähemalt mina ei lävi, mina lävin ikka kohalike ajakirjanikega, kelle seas on mul üksjagu tuttavaid.»

Piirsalu tunnistas, et Venemaa suurest poliitikast pidev kirjutamine tüütab ruttu ära. «Pooleteist aastaga kujuneb pilt ette ja on näha, et suuri muutusi ei sünni. Ja selle kohta ei pea iga päev ennast kursis hoidma. Palju huvitavam on kirjutada lugusid igapäevaelust, human interest-lugusid,» rääkis Piirsalu.

Ta märkis, et Eestis räägitakse Mistrali teemast palju rohkem, Venemaale on palju olulisemad lubadused, mis puudutavad Renaulti ja Avtovazi - ehk Togliatti tehast. «Need on reaalsemad ja olulisemad lubadused. Ka Venemaal saadakse aru, et suusõnaliselt lubati neile laevu ehitada ka tulevikus. Need enne ei maksa midagi, kui asi on reaalselt kotis. Venemaal on palju tehinguid, mis suure suuga välja reklaamitakse, aga pärast ei toimi.»

Naistepäeva kohta ütles Piirsalu, et 8. märts on Venemaal riiklik püha. «Kõige huvitavam on sellele eelnev päev, kui kõigil meestel on ühes käes lilled ja teises käes tort. Ja kui on libe päev, siis on nalja kui palju.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles