Pomerants: pedofiilide seotust poliitikutega pole tuvastatud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Toomas Huik/Postimees

Siseminister Marko Pomerants kinnitas riigikogus arupärimisele vastates, et Eesti uurimisorganid pole tuvastanud pedofiiliavõrgustiku olemasolu, selle seotust rahvusvaheliste pedofiiliavõrgustike ega ka seotust avaliku elu tegelaste või poliitikutega.

Pomerants vastas Rahvaliidu fraktsiooni liikmete Ester Tuiksoo, Karel Rüütli, Tarmo Männi, Mai Treiali ning Jaanus Marrandi 26. jaanuaril 2010 esitatud arupärimisele pedofiiliavõrgustiku olemasolu kohta Eestis, milles arupärijad küsisid, kas uurimisasutused on kontrollinud ajakirjanduses esitatud väiteid pedofiiliavõrgustike olemasolu kohta Eestis ja nende väidetavatest seostest kõrgete poliitikute ja avaliku elu tegelastega.

«Politsei uurib alati seaduse piires ajakirjanduse esitatud vihjeid,» kinnitas Pomerants.

Aastatel 2007–2009 on Pomerantsi sõnul jõustunud kohtuotsuste alusel pedofiiliaga seotud kuritegude sooritamises süüdi mõistetud 122 isikut.

Karistusregistri andmetel on viimase 6 aasta jooksul seksuaalkuritegudes kokku süüdi mõistetud 430 isikut, mis teeb aastas keskmiselt 72 isikut. «Kindlasti annab veel palju ära teha, aga siseministrina on mul hea meel, et sellised kohtuotsused on jõustunud.»

Arupärijad tundsid huvi, kas samasooliste ühendusi võidakse ära kasutada pedofiiliaga seotud kuritegude toimepanekuks ning kas Eestis on selliseid seoseid uuritud ja fakte tuvastatud.

Minister kinnitas, et ei saa anda oletuslikke vastuseid ning politseil pole andmeid, et samasooliste ühendusi kasutatakse pedofiilsete kuritegude toimepanekuks või nende kattevarjus oleksid gruppi koondunud pedofiilsed isikud.

Arupärijad tundsid huvi, kas ministri arvates on praegune seadusega lubatud seksuaalsuhte alampiir 14 aastat õige või tuleks seda iga tõsta.

«See on keerukas küsimus, mis vajab eraldi analüüsi ning ministeeriumidevahelist diskussiooni. Kindel on, et kes seda veelgi alandada soovivad, minu poolthäält ei saa,» lubas Pomerants.

Muuhulgas tundsid arupärijad huvi, kas seksuaalkurjategijaid võiks keemiliselt steriliseerida nagu see toimub nende kinnitusel Tšehhi Vabariigis.

«Kuivõrd keemiline kastreerimine on laialt levinud välisriikides ja ennast tõenäoliselt õigustanud ravimeetod, siis siseministrina võin öelda, et kui see ravimeetod aitab tulevikus vähendada seksuaalkurjategijate  toimepandavaid kuritegusid, siis on asi asja ette läinud,» tõdes Pomerants.

«On saanud juba teatavaks, et juba kaheksa aastat tagasi pöördus väga kogenud pedagoog politsei poole teatega, et tal on tõsised kahtlused Kaur Hansoni kalduvuste suhtes. See vaikiti maha, ja tänaseks on need viljad käes. Mul on küsimus, kuidas on võimalik, et sellele tähelepanu ei pööratud? Ja kuidas on võimalik, et selline inimene nii Res Publicas kui lastekaitse liidus nii kõrgele tõusis?» küsis Villu Reiljan.

«Mis puudutab esimest küsimust, siis ma ei ole selle asjaoluga kuidagi kursis ega selles suhtes informeeritud. Ja nii nagu minu, nii ka teiste erinevate Res Publicaga seotud inimeste jaoks oli Kaur tavaline kolleeg, kuni ei tulnud välja tema kalduvused,» ütles Pomerants.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles