Kohus ei nõustunud Kiikeri protsessi jätkuva venitamisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiker 2000. aastal
Kiiker 2000. aastal Foto: AIN PROTSIN/PM/EMF

Ametikuriteos süüdistatava ERA Panga juhatuse kunagise esimehe Jaak Kiikeri kaitsja Mart Missiku katse lükata süüasja arutamine novembrisse ei läinud läbi, kuna protsessi venimisest tüdinenud kohus otsustas määrata Kiikerile riigi poolt uue kaitsja.

Kui esialgu oli kohtul plaanis teisipäeval jätkata protsessi kohtuvaidluste raames kaitsekõnega, siis esmaspäeval saatis Kiikeri (43) kaitsja vandeadvokaat Mart Missik taotluse kohtuistungi lükkamiseks novembrisse, kuna tal polnud väidetavalt piisavalt aega kohtuvaidluseks valmistuda.

Protsessi venitamisele oli kategooriliselt vastu Lõuna ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kaire Hänilene, kes leidis, et kui Kiikeri enda valitud kaitsjal pole aega protsessis osaleda, siis tuleb kohtualusele leida esindaja riigi poolt.

Kiiker kinnitas kohtule, et ei soovi riigi poolt kaitsjat ja tahab, et tema esindamist jätkaks Missik, kuid kohus otsustas siiski protsessi kiirema kulgemise huvides määrata Kiikerile riigi poolt kaitsja. Kohtu määruse järgi saab selleks advokaat Andres Veski.

Kohus lähtus määruse tegemisel kriminaalmenetluse koodeksist, mis sätestab, et kui kaitsja ei saa asuda kahe päeva jooksul osalema kriminaalmenetluses, võib menetleja teha ettepaneku valida või määrata süüdistatavale uue kaitsja.

Kohus leidis, et kui Kiikerit alates tänavu 29. maist esindama hakanud Missikul pole võimalik enne novembrit protsessil osaleda, on see ebamõistlikult pikk aeg.

«Asjaolud, mida kaitsja on käsitlenud istungi edasilükkamise taotluses, olid talle teada enne, kui ta nõustus Kiikeri kaitsmisega. Võttes endale Kiikeri kaitsmise kohustuse, pidi Missik arvestama sellega, et ta jõuab kohtuvaidlusteks valmistuda ning takistuse ilmnemisel oleks tulnud tal sellest koheselt kohut informeerida,» märkis kohtunik ning määras järgmise istungi 17. septembrile.

Kiikeri varasem kaitsja vandeadvokaat Kalev Bachmann teatas kohtuvaidluste staadiumis tänavu 26. mai istungil, et lõpetas Kiikeri esindamise. Seejärel asus Kiikerit kaitsma Missik.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kaire Hänilene on nõudnud Kiikerile ametiseisundi kuritarvitamise eest reaalset kahe aasta, viie kuu ja 28 päeva pikkust vangistust ning kaheaastast tegutsemiskeeldu materiaalselt vastutavatel ametikohtadel. Samas palus Hänilene kohtul Kiiker õigeks mõista maksuhaldurile seaduses sätestatud deklaratsiooni esitamata jätmise süüdistuses.

Juba mullu aprillis lõpetas maakohus Kiikeri süüasjas aegumise tõttu menetluse dokumendi ametialase võltsimise ja osaliselt ka ametiseisundi kuritarvitamise süüdistuses. Samas jätkub kohtumenetlus Kiikeri süüdistuse ülejäänud osas ehk ametiseisundi kuritarvitamise teistes episoodides ning maksuhaldurile seaduses sätestatud deklaratsiooni esitamata jätmises.

ERA Panga endistest juhtidest on Kiiker praeguseks ainsana kohtu all, sest tema ei nõustunud end 2004. aasta lõpus kuritegudes süüdi tunnistama ning seetõttu ei saanud tema süüasja lahendada lihtmenetlusega.

Teised ERA Panga ja kahe kindlustusfirma juhtimisega seotud inimesed said maakohtus karistuse juba 2004. aasta detsembris.

Kohus mõistis toona endise pangajuhi Andres Bergmanni (49) reaalselt vangi ning tal on vanglakaristus kantud.

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles