Eluaegne vang sai kohtus võidu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu halduskohus leidis täna avaldatud otsusega, et Viru vangla töötajad kasutasid eluaegset vangistust kandva Andrei Tali suhtes mullu suvel põhjendamatult jõudu, samas jättis kohus vangi suure kahjunõude rahuldamata.

Tali kaebas vangla kohtusse, kuna polnud rahul, et mullu 3. juulil kasutasid kinnipidamisasutuse töötajad tema suhtes käeraudu, erivahendeid ja füüsilist jõudu ning järgmisel päeval taas käeraudu, erivahendeid ja füüsilist jõudu, aga ka relvastust ja fikseerimist.

Esimesel juhul oli jõu kasutamise põhjuseks Tali keeldumine asjad kokku panna ja kartserikambrisse minna ning teisel juhul soovimatus madrats päevaseks ajaks ära anda.

Tali väitis, et jõu kasutamiseks puudus alus ning nõudis riigilt poole miljoni krooni suurust valuraha. Hiljem vähendas ta nõude veerand miljonini. Viru vangla esindaja tunnistas kohtus jõu kasutamist ning kinnitas, et selleks oli ka vajadus.

Tartu halduskohus andis õiguse Talile, tunnistades ohjeldusmeetmete, erivahendite ja relvastuse kasutamise antud juhul õigusvastaseks.

«Kinnipeetavale antud korralduse eiramine on vaieldamatult oht vangla üldisele julgeolekule, kuid ohjeldusmeetmete kohaldamisel on tegemist kaalutlusotsustusega ning mõlemal vaatluse all oleva juhtumi puhul ei nähtu kohtule esitatust vahetuid ja olulisi põhjendusi, mis saaksid õigustada nii käeraudade kui ka fikseerimise kasutamist,» märkis kohus.

Kohus lisas, et kumbki juhtumitest ei ole paigutatav ka erivahendite ja teenistusrelvade kasutamist lubavate juhtumite alla, sest kohtule pole väidetud ega tõendatud, et kambris asuv kaebaja oli relvastatud või mõne muu ohtliku esemega varustatud või omas põgenemise või kellelegi kallale tungimise soovi.

Samas ei rahuldanud kohus Tali suurt kahjunõuet. Kohus leidis, et kuigi kahjunõude rahuldamise alused olid põhimõtteliselt olemas, ei piisa sellele vaatamata neist kaebuse rahuldamiseks kaebaja poolt soovitud viisil ja ulatuses.

«Ohjeldusmeetmete ja erivahendite rakendamise tingis suurelt osalt kaebaja enda käitumine, sest ametnike poolt antud korralduste täitmise asemel hakkas ta nendega vaidlema ning kasutas seejuures ka ähvardusi ja füüsilist vastupanu,» selgitas kohus.

Kohtla-Järve omaaegne linnakohus saatis Tali eluks ajaks vangi 2001. aasta suvel. Süüdistuse järgi pussitas purjus Tali 2000. aasta 20. mai öösel Kohtla-Järvel polütehnikumi juures surnuks juhusliku vastutulija.

Tali lõi meest kaks korda noaga rindu ja kõhtu, mistõttu too suri saadud vigastustesse kohapeal.

Veidi hiljem üritas Tali tappa sealsamas järgmist juhuslikku möödujat, kuid mees hakkas Talile vastu ning pääses eluga.

Pärast veretööd märatses Tali kohalikus baaris Grant, lõi seal temaga tantsimast keeldunud naist ning kargas palja ülakehaga ringi. Seejärel noris Tali tüli baari juures järgmise mehega ning tappis tolle noaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles