Pankrotihaldur plaanib Alar Pingi kohtu ette saata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Meedia endine tegevjuht Alar Pink võib ettevõtte maksejõuetuse põhjustamise eest lõpuks isegi kohtu ette sattuda.
Kalev Meedia endine tegevjuht Alar Pink võib ettevõtte maksejõuetuse põhjustamise eest lõpuks isegi kohtu ette sattuda. Foto: Raigo Pajula

Kasutatud kohvimasin ja hulk müügis kaubamärke on ainsana alles suure käraga ajakirjandus­turule tulnud Kalev Meediast. Aasta pärast firma tegevuse lõppu kaalub pankrotihaldur prokuratuuri pöördumist, et Alar Pink kohtu ette saata, kirjutab Vahur Koorits.

Kalev Meedia, praeguse nimega Via Concepti pankrotihaldur Indrek Lepsoo ei oska öelda, millal ta ettevõtte varade müügi ja muude toimingutega valmis saab. Kui aga aeg sealmaal, võib Kalev Meedia endist tegevjuhti Alar Pinki oodata halb uudis.

«Ei välista seda,» vastas Lepsoo küsimusele, kas kavatseb Pingi tegevuse kohta materjalid prokuratuuri saata. Seejärel tuleb juba prokuratuuril otsustama, kas ja millise kuriteo Pink korda saatis.

Kunagised edukad ajakirjad Just!, Sporditäht või Avenüü on praeguseks vaid mälestus, mida Lepsoo müüb oksjonil koos veel mõne kaubamärgiga 75 000 krooni eest.

Need kaubamärgid ja üks vana kohvimasin on viimased müümata varad, mis Kalev Meedial veel alles jäänud on.

Juhtis nagu piimakombinaati


Firma pankrotivaraks olid peamiselt kontoritarbed, mille müügist on seni õnnestunud saada alla miljoni krooni. Kalev Meediale on esitatud nõudeid mitmekümne miljoni krooni ulatuses, suurim neist on äpardunud meediafirma emaettevõtte AS Kalevi, praeguse nimega Luterma nõue.

Seni komme ja piima tootnud börsiettevõte Kalev tuli meediaturule 2007. aastal, ostes hulga trükiväljaandeid ja ühe raadiokanali ning rajades ka oma veebiportaali ja telekanali Kalev Sport.

Kalev Meedia oli Kalevi suuromaniku Oliver Kruuda lemmikprojekt, millele too palju tähelepanu pööras. Kruuda pani meediaprojektide juhiks kommivabriku senise turundusdirektori Alar Pingi, ajakirju hakkas aga kujundama senine kommipaberite kujundaja.

Ajakirja Just! endine peatoimetaja Anu Saagim lausus, et Kruuda juhtis meediat nagu piimakombinaati ja seetõttu see tal põhja läkski.

Kui Kruuda tahtis populaar­se meelelahutusajakirja Just! stiili muutma hakata, erines see niivõrd ajakirja senisest joonest, et Saagim polnud muutustega nõus ning pidi lahkuma. Just! oli natuke enne suunamuutust kasumisse jõudnud, ent pärast Saagimi lahkumist ja ajakirja stiilimuutust kukkus tiraaž kolinal.

«Ma usun, et Kruuda soovis head,» lausus Saagim. Kruudast endast räägivad ta endised alluvad tihti pigem hästi, kuid põhiliseks kurjamiks nimetatakse üsna üksmeelselt Pinki.

Suur Vend jälgis


Kalev Meedia üüris vastvalminud Tallinna kaksiktornide kolmandal korrusel suure kontori ja tõi kõik oma firmad sinna üle. Kontor oli uhke. Seintel olid üksteise kõrval kahes reas lameekraanid, kust võis jälgida uudiseid mitmelt kanalilt. Põrandal oli kallis parkett, laudadel vaid Apple’i arvutid.

Ent meeleolu selles kontoris oli kehv. Saagimi sõnul olid töötajate töölaudade kohal kaamerad, et jälgida, mida töötajad teevad. Jälgida võis ka kõike arvutites tehtavat ning Saagimi sõnul oldi mingil põhjusel informeeritud isegi sellest, mida inimesed omavahel nelja silma all suheldes olid rääkinud.

«Ukse kõrval oli tahvel, kuhu pidi end kirja panema, kui oli tahtmine WCsse minna,» tõi Saagim esile veel ühe harjumatu kohustuse. Selline asjaajamine rikkus Saagimi sõnul kiiresti toimetustes valitseva meeleolu.

Kalev Meedia ajakirjade sulgemisest eelmise aasta 14. jaanuaril teadis isegi Alar Pink vaid paar päeva enne, kui seda töötajatele öeldi, nentis eile Oliver Kruuda. Nimelt oli ta sõlminud ettevõtja Indrek Rahumaaga lepingu Kruudale kuuluva piimakontserni Tere müümiseks, ent majanduskriisi tõttu ei suutnud Rahumaa kokkulepitud raha maksta. Seetõttu polnud omakorda Kruudal raha meediaäri jaoks ja otsekui üleöö sündis otsus meediaga lõpetada.

Kruuda leiab, et Pinki süüdistada on vale, kuna mees viis vaid paikapandud äriplaani ellu. Pink ise ei soovinud eile kommenteerida ei Kalev Meedia pankrotistumise põhjuseid ega ka talle võib-olla esitatava süüdistuse põhjendatust, lausudes, et on pärast firma pankrotistumist juba kõik öelnud.

Kuigi pankrotihaldur Lepsoo Kalev Meedia asjaajamise täpsematest vigadest veel rääkida ei tahtnud, on selge, et firma polnud tavaline majanduskriisi ohver.

Kalev Meedia asjaajamine näis algusest peale puhas rahapõletamine. Nii näiteks märkis Kalev Spordis teleuudiste päevatoimetajana töötanud Agnes Kuus, et oma pooleaastase Kalev Meedias töötamise ajal ei näinud ta ühtki makstud reklaami, kuid niimoodi saab toimida vaid riigitoetusest elav telekanal, nagu ETV.

Veel mõni kuu enne krahhi osteti uusi väljaandeid, uus ajakirjade keeletoimetaja võeti tööle aga samal päeval, kui tuli teade ajakirjade sulgemisest.

Riik tuli appi

Äri lõpetades jäi Kalev Meedia oma töötajatele mitme kuu palga võlgu ja lõpuks pidi riik inimestele maksumaksja rahast kompensatsiooni maksma. Mullu juulis maksis töötukassa ettevõtte 131-le palgata jäänud töötajale kokku 5,6 miljonit krooni.

Kuus nentis, et oma rahaga võib inimene küll teha, mida tahab, aga siis tuleb ka naha ja karvadega vastutada, mitte lükata vastutust inimestele palga maksmise eest riigile.

«See on ju väga armas,» lausus endine Kalev Spordi teleuudiste päevatoimetaja uudise peale, et Kalev Meedia pankroti asi võib prokuratuuri jõuda.

Kalev Meedia oli läbisegi kokku ostnud nii paremaid kui halvemaid väljaandeid. Taasiseseisvusaja algusest saadik turul olnud Sporditähe endine omanik Donatas Narmont soovis ajakirja Kruudalt tagasi osta, et seda uuesti välja andma hakata, ent ei saanud Kruudaga hinnas kokkuleppele.

Ka ajakirja Just! oleks Saagimi arvates olnud võimalik päästa, kuigi see olnuks majanduskriisi tingimustes keeruline. Oleks tulnud loobuda kõigist Kruuda tehtud uuendustest ja pöörduda tagasi puhta meelelahutuse juurde, mis ajakirjale varem edu tõi.

Ent mingit tõsist päästmiskatset Kruuda enam ei teinud. Veebruaris muudeti firma nimi, uueks nimeks sai Via Concept. Märtsis tekkis firmale uus juht Andres Heliste, keda üksi firma töötaja näinud pole ja keda paljud peavad «tankistiks».

Aprillis võttis varem Kalev Meediaga heades suhetes olnud Tallinna linn Pingi tööle.  Juba oktoobris lahkus Pink aga Tallinna linna palgalt ja suundus eraettevõtlusse.

Kalev Meedia üürike tähetund
•    17. mail 2007 registreeriti suurtööstur Oliver Kruudale kuuluva AS Kalevi tütarfirma nimega Kalev Meedia.
•    Kalev Meedia ostis kokku hulga ajakirju, nagu Sporditäht, Just!, Ärielu, ajalehe Tartu Ekspress ning raadiojaama Sun-FM. Lisaks loodi telekanal Kalev Sport. Tipphetkel töötas Kalev Meedias 228 töötajat.
•    Kalev Meedia ei teeninud kordagi kasumit, 2008. aastal oli firma kahjum 58 miljonit krooni.
•    14. jaanuaril 2009 teatas Kalev Meedia kõigi ajakirjade kinnipanekust.
•    Veebruaris lahkus Kalev Meedia senine juht Alar Pink ametist. Praegu tegutseb Pink eraettevõtjana.
•    Juulis maksis töötukassa maksumaksjate raha eest Kalev Meedia 131 palgata jäänud töötajale 5,6 miljonit krooni hüvitist.
•    Kalev Meedia pankrotiprotsess käib. Firma varade müügist saab napi miljoni, võlad ulatuvad aga kümnetesse miljonitesse.
Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles