Kaitseväelaste eripensionid võivad asenduda hüvitisega

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik/Postimees.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ja sotsiaalminister Hanno Pevkur jõudsid tänasel kohtumisel üksmeelele, et kaitseväelaste pension vajab eriregulatsiooni ning üks võimalus on asendada eripensionid tulevikus hüvitistega.


Kui eripension on riikliku pensionisüsteemi osa, siis hüvitist tuleks Aaviksoo sõnul maksta riigikaitse eelarvest.

Väljateenitud aastate eest makstav hüvitis võimaldaks Aaviksoo hinnangul muuhulgas vähendada probleeme ohvitserkonna vananemisega.

Pevkuri sõnul arutlesid nad tänasel kohtumisel veel ka selle üle, kui suur peaks olema kaitseväelastele esitatav staažinõue, et neil tekiks õigus eriregulatsioonile. Samas ei olnud Pevkur nõus täpsustama, kui paljudest aastatest jutt käis.

Samuti arutasid ministrid, et millistel juhtudel üldse tekib kaitseväelasel õigus teenistusest varem lahkuda ning saada kuni vanaduspensionini hüvitist. Ka selles osas ei soovinud nad esialgu midagi täpsemat öelda.

Pevkuri sõnul on skeemid väga keerulised ning kindlasti mitte ühetaolised. «Aga ma leian, et tänane arutelu oli väga konstruktiivne ja nüüd võtame mõneks nädalaks aja maha, et uued põhimõtted kirja panna,» rääkis sotsiaalminister.

Ta pakkus, et valitsuskabinet võiks hakata eripensionide reformi arutama järgmise kuu alguses.

Möödunud nädalal toimus eripensionide-teemaline kohtumine ka  Hanno Pevkuri, justiitsminister Rein Langi, siseminister Marko Pomerantsi ja rahandusminister Jürgen Ligi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles