Tallinn saab tänavu endale kala- ja kütteturu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edaspidi lähevad kõik Tallinnas maha võetud puud kütteturule.
Edaspidi lähevad kõik Tallinnas maha võetud puud kütteturule. Foto: Toomas Huik

Kui kalaturgu võib iga inimene ette kujutada kohana, kust saab osta värskeid mereande, siis kütteturu mõiste jääb esialgu veidi hämaraks, seda mitte aga Tallinna linnajuhtidele.


«Kala- ja kütteturu rajamine on täiesti reaalsed projektid ning nendest saab kindlasti juba sel aastal asja,» ütles Tallinna abilinnapea Eha Võrk. «Need on tõiesti erinevad turud, aga esialgsete plaanide järgi hakkavad mõlemad paiknema Põhja-Tallinnas.»

Kütteturu jaoks on Põhja-Tallinn sobilik just seetõttu, et seal asub palju ahjuküttega maju ning elab hulganisti inimesi, kes sooviksid odavamat kütet osta. Praegu ei ole turuplatsi koht veel lõplikult välja valitud, aga linnaosavalitsusel on pakkuda paar erinevat paika.

Kütteturul hakkab linn müüma küttepuid, mis on igalt poolt Tallinnast kokku kogutud. Võetakse ju pidevalt linna mõnest pargist ning mujalt puid maha või korrastatakse nende võrasid. Kõik tüved ja oksad veetaksegi siis kütteturu platsile ning saetakse ja lõhutakse parajateks halgudeks.

Võrk ütles, et kütteturu loomise üks idee on muuhulgas ka luua uusi sotsiaalseid töökohti. Nimelt leiaksid töötud seal tegevust just sae- ja kirvemeestena.

«Meil on kütteturu loomisega mitu mõtet,» märkis abilinnapea. «Esiteks tahame abistada neid inimesi, kellel on probleeme küttepuude muretsemisega, teiseks tahame müügi pealt ka midagi teenida ning kolmandaks loome täiendavaid sotsiaalseid töökohti.»

Kui eelmisel ja sel aastal otsis linnavalitsus hätta sattunud inimestele küttepuude tarnimiseks konkursi korras firmasid, siis edaspidi võib linn vajalikud küttepuud just oma turult saada.

Kalaturust ning selle vajalikkusest on räägitud juba ammu. Parima asukohana on välja pakutud linnahalli läheduses asuvate Kalasadama ja Kalaranna tänavate ümbrust. Võrk kinnitas, et kalaturg peab loomulikult asuma merele võimalikult lähedal ning nimetatud kant on tõesti sobivaim koht.

Kuidas kalaturg täpselt välja nägema hakkab, sellest on Võrgu sõnul veel natuke vara rääkida. Päris niisugust asja ei julgenud ta esialgu lubada, et hommikuti tulevad kalurid merelt ning pakuvad linlastele värsket kala otse paadist.

«Paneme projekti käima ja vaatame, kuidas see kulgema hakkab,» ütles Võrk. «Kõiki detaile ei tahaks praegu veel välja rääkida.»

Põhja-Tallinna linnaosavanema Karin Tammemäe sõnul on kütteturu üks võimalikke asukohti Koplis Lina tänav 5, kus praegu asub töötute aktiviseerimiskeskus. Seal on olemas ka küttepuude tegemiseks vajalik tehnika ning valmidus töötute kasutamiseks. Koha puudus on võibolla liiga väike plats.

Paljassaare tee 42 asuv võimalik turukoht on oluliselt suurem, aga asub kaugemal. Pealgi tuleb seal välja ehitada erinevaid kommunikatsioone, mis tähendab suuremaid kulutusi. Ka maa munitsipaliseerimine on seal pooleli.

«Mängime mõlema koha juures kõik variandid läbi ning loodame, et sel kevadel saame kütteturu tööga siiski mingil viisil alustada,» kinnitas Tammemäe. «Hiljem võime ju suuremaks kasvada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles