Gates: Afganistani sõjas algab otsustav faas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Robert Gates (vasakul) eile Kandahari õhuväebaasis koos ISAFi lõunapiirkonna komandöri kindralmajor Nick Carteriga.
USA kaitseminister Robert Gates (vasakul) eile Kandahari õhuväebaasis koos ISAFi lõunapiirkonna komandöri kindralmajor Nick Carteriga. Foto: AP / Scanpix

USA kaitseminister Robert Gates ütles eile Lõuna-Afganistanis teenivatele sõduritele, et nad võtavad peatselt osa sõja otsustavast faasist, kui Kandahari provintsis algab operatsioon Talibani tugipunktide vastu.


NATO saadab lähikuudel Kandahari tuhandeid sõjaväelasi, et provintsis kontroll kehtestada. Tegemist on president Barack Obama Afganistani sõja strateegia keskse osaga, vahendas Reuters.

«Te tulite piirkonda, mis oli täielikult Talibani kontrolli all. Te maksite selle eest verehinda,» pöördus Gates Frontenaci sõjaväebaasis sõdurite poole. «Siin Kandahari ümbruses olete alal, mis taas kord saab olema oluliseks osaks selle sõja otsustavas faasis. Taas kord olete teie oda teravik.»

Kindral Stanley McChrystal, USA ja NATO vägede ülem Afganistanis on öelnud, et Kandahari operatsioon saab olema järk-järguline, üht suurt pealetungi nagu eelmisel kuul Marjah' linnale Helmandi provintsis kavas pole.

Umbes 85 protsenti Obama nõutud 30 000 USA lisasõdurist pole Afganistani veel saabunud. Enamik neist saadetakse lähikuudel Kandahari ja selle ümbruskonda. Suve lõpuks loodab NATO Kandahari linnas ja selle lähistel asuvates põllumajanduspiirkondades taastada keskvalitsuse täieliku kontrolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles