Tallinna kesklinnas põlenud maja ümber käivad krundivaidlused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul põles Maakri tänava tühjalt seisev maja lahtise leegiga.
Eile õhtul põles Maakri tänava tühjalt seisev maja lahtise leegiga. Foto: Peeter Langovits

Eile õhtupoolikult Tallinna kesklinnas Maakri tänaval lahtise leegiga põlenud vana maja omanikfirma Mark Invest nõukogu liige Alvar Ild kinnitas, et maja alumise korruse aknaid ja uksi on korduvalt laudadega kinni löödud ning ka mupot ja politseid palutud, et nad tühjal hoonel silma peal hoiaksid, aga kõigele vaatamat pääsevad kodutud aeg-ajalt sinna sisse.


«Ega majas ühtegi ahju ja pliiti ei ole, et saaks tule alla teha, aga eks külma ilmaga ürita sissetungijad seal lihtsalt lõket teha ning ju nii see tulekahju tekkiski,» mainis Ild.

«See on üleüldine probleem niisuguste hoonetega. Kuni ei ole võimalik arendusega alustada, pead maja pättide eest kõikvõimalike vahenditega kaitsma. Oleme juba kõvasti kulutusi teinud, et hoonet hoida.»

Ta lisas, et vana ja tühjalt seisva hoone puhul on tegemist vallasvaraga, mille kinnistamine alles käib, kuid erimeelsuste tõttu naaberkrundi, Maakri 36 omanikega ei taha asi hästi edeneda. Tegemist on muinsuskaitse aluse rajatisega, kus eelmise sajandi alguses asusid tollase Lenderi kooli klassiruumid.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialisti Oliver Orro sõnul on hoone arhitektuurimälestis. Kuna maja puidust konstruktsioonid on aga väga halvas seisus, ei ole võimalik neid esialgsel kujul taastada. See tähendab, et kui kinnisvaraarendus läheb seal lahti, tuleb vana hoone koopiana üles ehitada.

«Praegu käivad aga vaidlused krundi suuruse ja moodustamise üle,» ütles Ild. «Esialgu oli niisugune põhimõte, et kõik Maakri tänava äärde jäävad krundid taastatakse ennesõjaaegsel kujul, kui see vähegi võimalik on. Linn aga hakkas krunte millegipärast jupitama, ilmselt olid kellegi erahuvid mängus.»

Kuna Maakri 36 krundi detailplaneering on praegu pooleli ning selle üle käivad vaidlused, ei saa ka Mark Invest oma vana hoone aluse maa krundiks muutmisega kuidagi lõpule, sest erimeelsused naaberkrundi omanikega on suured. Seetõttu ei ole võimalik ka veel arendamisele mõelda ning vana Lenderi kooli maja on jätkuvalt ohus.

Ildi sõnul on Tallinna juhtidel arukas seisukoht, et kogu Maakri, Lennuki ja Kuke tänava vahele jäävat ala tuleks planeerida ühekorraga. Praegu valmistabki arhitektide liit koostöös linna ning krundiomanikega ette uut rahvusvahelist arhitektuurikonkurssi, et saada alale parim lahendus. Loodetavasti aasta lõpuks on juba mingi selgus majas. Konkurssi rahastavad osaliselt krundiomanikud ise.

Üks arhitektuurikonkurss vaadeldavale kõrghoonete alale on juba toimunud. Siis osalesid ainult Eesti arhitektid ning valiti välja viis kõige paremat lahendust.

Ild kinnitas, et kogu ala krundiomanikud peaksid omavahel teatud kompromissile jõudma, kuid see ei ole sugugi lihtne, sest osa firmasid on pankrotti läinud ning nende vara uue omaniku leidnud. Üks krundiomanikke on ka riik, kes püüab oma pisikesi maasiilusid võimalikult kallilt müüa, siiani aga edutult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles