Trivimi Velliste: heitlus Eesti hinge pärast

Trivimi Velliste
, Eesti Lipu Seltsi esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. veebruar 1989. Eesti Vabariigi 71. aastapäeval kuulutasid ERSP, Eesti Muinsuskaitse Selts ja Eesti Kristlik Liit Raekoja platsil välja kolme organisatsiooni ühise algatuse: registreerida Eesti Vabariigi seaduslikud kodanikud ning taastada iseseisvus õigusliku järjepidevuse alusel.
24. veebruar 1989. Eesti Vabariigi 71. aastapäeval kuulutasid ERSP, Eesti Muinsuskaitse Selts ja Eesti Kristlik Liit Raekoja platsil välja kolme organisatsiooni ühise algatuse: registreerida Eesti Vabariigi seaduslikud kodanikud ning taastada iseseisvus õigusliku järjepidevuse alusel. Foto: Erakogu

Sel nädalal möödus 20 aastat Eesti Kongressi kokkukutsumisest. ­Trivimi Velliste kirjutab, et tundub uskumatu, millise kiirusega tegutseti, et Eesti Vabariik de iure saaks Eesti Vabariigiks de facto.

Ajaloo suurte murrangute hindamiseks vajame ajalist distantsi. Nii oli see Eesti riigi sünnilooga aastatel 1917–1920, mille kohta põhjalikumad käsitlused ilmusid alles enne Teist maailmasõda või jäidki toona ilmumata ja näevad trükivalgust alles nüüd.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles