Inspektsioon: ametlikud teated ei peaks igavesti internetis olema

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametlike Teadaannete koduleht.
Ametlike Teadaannete koduleht. Foto: www.ametlikudteadaanded.ee

Andmekaitse inspektsiooni (AKI) peadirektor esitas põhiseaduskomisjonile erakorralise ettekande Riigi Teataja seaduse muutmiseks, et ametlikud teadaanded oleksid avalikud vaid määratud tähtaja.

Ametlikes Teadaannetes avaldatakse kohtute, asutuste, täiturite, äriühingute likvideerijate ja teiste teated, kutsed ja kuulutused.

Teadaanded on kättesaadavad ka interneti otsingumootorite kaudu.

«Seadus näeb ette, et Ametlikes Teadaannetes avaldatu jääb üleilmsesse arvutivõrku piiramatuks ajaks. Samas on ilmselge, et eesmärgi täitnud teated ei peaks jääma sajanditeks guugeldatavaks,» selgitas inspektsiooni peadirektor Viljar Peep.

Peebu sõnul pöörduvad inspektsiooni poole üha sagedamini inimesed, kellel tekkis raskusi töö leidmisega vananenud ja eksitava sisuga teadaande pärast.

«Eriti ebaõiglane on selliste teadaannete - näiteks täituri- või kohtukutsete - internetis ülevalhoidmine siis, kui nad näitavad inimest võlgu- või süüdiolevana, kuid hilisema menetluse tulemusena on leitud, et tal võlga või süüd ei ole,» tõdes Peep.

AKI seisukoht on, et teadaanne peaks internetis üleval rippuma senikaua, kuni avaldamise eesmärk on täidetud. Pärast seda peaks teadaande avaldaja selle kas enda algatusel või asjassepuutuva isiku nõudel arhiveerida laskma.

Riigi Teataja seaduse täiendamise vajalikkust rõhutas inspektsiooni peadirektor ka mulluses aastaettekandes põhiseaduskomisjonile ja õiguskantslerile.

Põhiseaduskomisjon nõustus Riigi Teataja seaduse muutmise algatamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles