Riik kaalub lennutöötajate taustakontrolli tõhustamist

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taustakontroll puudutab lennuväljadel töötavaid isikuid.
Taustakontroll puudutab lennuväljadel töötavaid isikuid. Foto: Mihkel Maripuu

Majandusministeerium soovitab muu hulgas isikuandmete võimalikule väärkasutusele viidates viia lennuväljatöötajate taustakontrolli tööandjatelt riigi julgeolekuasutuste alla.


Taustakontroll on Euroopa Parlamendi määrusega ette nähtud isiku usaldusväärsuse kontrollimine, andmaks hinnangut isiku sobilikkusele iseseisvalt liikuda tsiviillennundusrajatiste julgestuse seisukohalt tundlikel aladel või kohaldada julgestusmeetmeid.

Lennuameti lennundusjulgestuse osakonna juhi Anti Puutsa sõnul on tegemist ennetava julgestusmeetmega sisemiste riskide maandamiseks.«Taustakontrolli nõue puudutab eelkõige isikuid, kellele antakse volitus julgestuse seisukohalt tundlikel aladel iseseisvalt liikuda või kohaldada teatavaid julgestusmeetmeid,» selgitas Puutsa.

Taustakontroll puudutab lennuväljadel töötavaid isikuid, õhusõiduki meeskonnaliikmeid, lennundusjulgestuse koolitusi korraldavaid instruktoreid, aga ka teatavat hulka muid isikuid, kes on seotud tsiviillennunduse julgestuse tagamisega. Eestis puudutab see ligikaudu 3000 isikut.

Suured riskid

Majandusministeerium märgib kirjas siseministeeriumile, et praegune olukord, kus taustakontrolli teevad tööandjad ja äripartnerid, kätkeb endas olulisi riske. «Sel juhul ei ole huvide konfliktist tulenevalt tagatud kontrolli objektiivsus, eraõigusliku isiku juurdepääs hinnangu andmiseks vajalikule informatsioonile on piiratud ning püsib kontrolli käigus kogutud andmete väärkasutuse oht,» seisab kirjas.

Minister Juhan Partsi allkirja kandval dokumendil on kirjas ka see, et taustakontrolliks vajalikku kompetentsi nähakse eelkõige siseministeeriumi haldusalas olevatel julgeolekuasutustel.

Siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna juhataja Priit Heinsoo sõnas, et majandusministeeriumist tulnud ettepanekud on praegu alles ministeeriumis analüüsimisel. «Seega ei tahaks sündmustest ette rutata ja täpsemalt saab anda vastused juba siis kui vastav analüüs on tehtud,» ütles ta.

Heinsoo möönis, et kuna lennundussektor on seotud kõrgendatud riskiga, siis on siin ka kõrgendatud standardid. «Eelkõige on see riigi huvi tagada inimeste turvalisus.»

Praegu võib KOVilt abi paluda

Siseministeeriumisse saadetud kirjas märgitakse, et põhjendatuks peetakse täiendavate ressursside eraldamist riigieelarvest ning toiminguga kaasnevate kulude osalist katmist selle eest ette nähtava riigilõivuga.

Praegu vastutab lennundusseaduse järgi lennuvälja läbipääsulubade süsteemi korraldamise ja kontrolli eest lennuamet ja lennuvälja käitaja. Loa saamiseks täidetavas isikuandmete ankeedis esitatud andmete kontrollimiseks on loa väljaandjal õigus pöörduda riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutuste poole. Loa väljaandja edastab läbipääsuluba taotleva isiku isikuandmete ankeedi koopia ka kaitsepolitseiametile.

Tallinna Lennujaama nõukogu liige Erik Sakkov märkis, et kui maamehe loogikat kasutada, siis kontrolliv organ peakski olema väljastpoolt. «Olgu see mis tahes riigistruktuur, ükskõik mis meie ette pannakse, meie asi on seda aktsepteerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles