Mart Nutt: vale valiku eest saab erakond ainult ennast süüdistada

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Nutt
Mart Nutt Foto: Peeter Langovits

Riigikogu IRLi fraktsiooni ja põhiseaduskomisjoni liige Mart Nutt sõnas, et praegu ei ole mingisuguseid võimalusi parteid vahetanud riigikogu liikme parlamendist lahkumasundimiseks. Vastavate tingimuste loomine põhiseaduse muutmisega seaks aga riigikogu liikme veelgi suuremasse sõltuvusse erakonna juhtkonnast.


Nutt märkis, et põhiseaduse järgi ei ole riigikogu liige seotud mandaadiga. Seega ei ole tema sõnul ka õiguslikku alust nõuda, et erakonnast lahkuja peab lahkuma riigikogust ning riigikogu liikme mandaat kestab sõltumata tema erakondlikust kuuluvusest parlamendi koosseisu töö lõpuni.

Kas riigikogu liikmel oleks moraalselt kohustus erakonnast lahkudes ka riigikogust lahkuda, sõltub Nuti hinnangul mitmetest asjaoludest. «On ju võimalik, et riigikogu liige vahetas poolt isiklikku heaolu silmas pidades, kuid ka selle tulemusena, et erakonna poliitiline kurss on muutunud ja platvorm, mille alusel riigikogusse kandideeriti, on lakanud olemast. Ühest jah-ei vastust ei saa siin anda,» rääkis Nutt.

Tema sõnul ei sõltu ka riigikogu liikme staatus sellest, kas ta pääses parlamenti isikumandaadiga või nimekirja alusel. «Erakonnal ei ole võimalust sundida riigikogu liiget lahkuma. Kui aga riigikogu liige lahkub omal initsiatiivil, asub tema kohale järgmine sama nimekirja kandidaat,» selgitas Nutt.

Ta lisas, et erakonnal aga lasub vastutus asetada oma kandidaatide nimekirja isikud, keda usaldatakse. «Vale valiku eest ei ole erakonnal kedagi teist kui ennast süüdistada.»

Et parteivahetaja kaotaks automaatselt ka koha parlamendis, on vaja põhiseadust muuta. Iseasi, kas sellise muudatuse tegemine oleks õigustatud. «See seaks riigikogu liikme senisest veelgi suuremasse sõltuvusse erakonna juhtkonnast ja pahupool seisneks selles, et riigikogu liige ei tihka edaspidi üldse oma arvamust avaldada, vaid püüab kõiges parteiliidrite meele järgi olla,» sõnas Nutt.

«Ühest küljest on riigikogu kritiseeritud kui kummitemplit, kuid sellised partokraatiat suurendavad muudatused teevad riigikogu veelgi formaalsemaks,» nentis Nutt.

Postimees.ee uuris parlamendierakondadelt, kui õigeks peavad nad erakonnast lahkujate jätkamist riigikogus?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles