Ansip: Eesti saab toetada Kosovot reformide läbiviimisel

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti luurerühma punkt Kosovos.
Eesti luurerühma punkt Kosovos. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Andrus Ansip rõhutas tänasel kohtumisel Kosovo peaministri Hashim Thaciga, et Eesti toetab Kosovos läbiviidavaid reforme ja on nõus riigi ülemineku- ja reformikogemust jagama.

Ühtlasi märkis peaminister, et Eesti näeb Kosovot tulevase Euroopa Liidu liikmesriigina, kuid selleks on Kosovos vaja teha veel palju kodutööd, vahendas valitsuse pressibüroo.

Samas tunnustas Ansip Kosovo kiiret arengut kahe iseseisvusaasta jooksul ning leidis, et riigi senine koostöö rahvusvaheliste organisatsioonidega on olnud  viljakas.

«Eesti jaoks on oluline Kosovo arengu toetamine Euroopa Liidu tsiviilmissiooni Eulex raames, milles osaleme praegu seitsme inimesega,» ütles peaminister Ansip.

«Eestil on maailmale pakkuda eelkõige e-valitsemise ja internetipõhiste avalike teenuste kogemust ning seda oleme valmis ka Kosovoga jagama,» rõhutas ta.

Kõneldes reformidest tõstis peaminister esile eelkõige selgeid omandisuhteid sätestava õigusliku aluse loomise olulisust.

«Selged omandisuhted loovad välisinvestorites usaldust riigib majanduskeskkonna vastu,» nentis ta. Näiteks tõi peaminister maakatastri, mille olemasolu ja tõhus toimimine on üheks eelduseks välisinvesteeringute ligimeelitamisel.

Kosovo peaministriga oli juttu ka arengutest Lääne-Balkanil, mille juures peaminister Ansip tõstis esile konstruktiivse koostöö olulisust kõigi naabritega. Kommenteerides Kosovo suhteid Serbiaga märkis peaminister Thaci, et koostöö on praegu käimas eelkõige sellistes valdkondades nagu võitlus korruptsiooni ja organiseeritud kuritegevusega.

President Toomas Hendrik Ilvese tänasel kohtumisel Kosovo peaministri Hashim Thaciga räägiti samuti peamiselt Kosovo ülesehitamisest ning Eesti võimalikust abist, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Eesti on valmis erinevate rahvusvaheliste missioonide ning ka kahepoolsete projektide raames panustama demokraatliku, avatud majandusega, administratiivselt suutliku, inimõigusi järgiva ja toimiva kodanikuühiskonnaga Kosovo riigi arengusse,» kinnitas president Ilves.

Tema sõnul on ülioluline tagada Kosovo ülesehitamisel rahulik areng, etniliste pingete maandamine, hea läbisaamine naabritega, toetumine euroopalikele väärtustele.

«Reformide jätkusuutlik korraldamine on pikaajaline protsess, mis nõuab sihikindlat ning pühendunud tegutsemist, rõhutatud tähelepanu pööramist korruptsiooni- ja organiseeritud kuritegevuse vastasele tegevusele, kohtusüsteemi erapooletuks ja professionaalseks kujundamisele, majandusalasele seadusandlusele ning üleüldise haldussuutlikkuse tõstmisele,» rääkis president Ilves. «Rahvusvaheline kogukond saab siin nõu anda ja Kosovot toetada, kuid reformid tuleb lõpuks läbi viia Kosovol endal.»

President Ilves tõi näiteks info- ja kommunikatsioonitehnoloogia alase koostöö, sest Eesti omab head ekspertiisi erinevate riiklike struktuuride ja e-lahenduste
efektiivsel juurutamisel.

«Tihedamaks partnerluseks loob hea aluse Tallinnas allakirjutatav e-Riigi koostöö memorandum Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Kosovo avaliku halduse ministeeriumi vahel,» tõdes president Ilves.

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Eestis visiidil viibiva Kosovo peaministri Hashim Thaçi ja teda saatva delegatsiooniga, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Kosovo peaminister andis Ergmale ülevaate viimastest arengutest Kosovos ning suhetest naaberriikidega. Thaçi rõhutas, et viibib Eestis kahepoolsete suhete süvendamise eesmärgil sooviga õppida Eesti reformikogemustest ning tunnustades Eesti tegevust ja valikuid vabaduse ja iseseisvuse saavutamisel. Peaministri sõnul pingutavad nad kõvasti selle nimel, et tulevikus saada Euroopa Liidu liikmeks. Ta tunnistas, et riigi reformimine ei ole olnud kerge samas kinnitades, et neil on Euroopa Liidu ja NATO, aga ka USA toetus.

Ene Ergma innustas Kosovot reforme jätkama. «Kui teil on kindel eesmärk, siis te selle kunagi ka saavutate. Aga on selge, et kodutöö tuleb ise ära teha.» Ergma rõhutas hariduse olulisust märkides, et jätkusuutliku majanduse ülesehitamisel on hariduse roll hindamatu, eriti kõrgtehnoloogia valdkonnas.

Kohtumisel räägiti ka Lääne-Balkani ja Euroopa Liidu suhetest laiemalt ning Lääne-Balkani riikide püüdlustest liituda Euroopa Liiduga. Kohtumisest võttis osa ka Eesti-Kosovo parlamendirühma esimees Hannes Astok.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles