Eraparklad: võtame seda huumorina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kleeps auto aknaklaasi all
Kleeps auto aknaklaasi all Foto: Internet

Eraparklate juhid leiavad, et autoaknale trahvinõude panemist keelavate kleepsude panemist ei saa kuidagi õiguslikult siduvaks lugeda ning seetõttu võetakse autojuhtide sellist algatust lihtsalt huumorina.

«Me pole küll otseselt kokku puutunud, aga võtame seda vaimuka huumorina,» muheles Europark Eesti OÜ tegevdirektor Karol Kovanen. «See kleeps ei saa kuidagi olla õiguslikult siduv.»

Kui inimene pargib tasulise parkimise alale ning jätab parkimistasu maksmata, ei vabasta selline kleeps tema hinnangul siiski teenustasu maksmisest ega hoia trahvi ära. «Sama hästi võiks öelda, et lähen poodi ja panen rindu kleepsu «Tohin võtta tasuta saia» ning kõnnin siis tähtsa näoga kassast mööda,» võrdles Kovanen.

«Selles algatuses võib näha inimeste kriitilist suhtumist ebamõistlikku trahvimisse, mida me püüame igati vältida,» lisas eraparkla juht.

Vandeadvokaat Margus Arvisto lisas, et sellisel dokumentide käsitlustasu lepingu sõlmimisele viitaval kleepsul ei saagi olla juriidilist tähendust ja sisu.

Ta selgitas, et kui parklas pannakse autoklaasile leppetrahvinõue, teavitatakse inimest kohustuse rikkumise eest rakendatavast õiguskaitsevahendist. «Sellest ei saa tekkida iseseisvat lepingut, isegi, kui keegi on oma autole sellekohase kleepsu pannud. Sellisel lepingul ei oleks ka sisu, sest puuduks teine pool, kellele «teenuse» osutamisega mingit hüve pakutaks. Sisuliselt osutaks sõiduki kasutaja mainitud «teenust» iseendale, mis juba iseenesest välistab lepingu olemasolu,» märkis Arvisto.

Ka OÜ Citypark Eesti juhatuse liige Margus Risti märkis, et tegu on teravmeelse huumoriga. «Tegelikult eramaa omaniku õigus parkimist korraldada (sealhulgas võtta selle eest tasu) talle kuuluval maatükil tuleneb seadusest. Sildil avaldatud soove võrrelda eramaa omaniku seadusliku õigusega ei ole võimalik.»

«Näha on, et mõned inimesed valmistuvad juba praegu ette 1.aprilliks,» kommenteeris Risti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles