Rohelised eeldavad ülejooksikute vabatahtlikku taandumist

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdur Lahtvee
Valdur Lahtvee Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Riigikogu roheliste fraktsiooni hinnangul on iseenesest mõistetav, et erakonna hülgav riigikogu liige loobub ka oma kohast riigikogus.


Erakonna Eestimaa Rohelised fraktsiooni esimehe Valdur Lahtvee sõnul on praktikas seni valimistel saavutatud koht parlamendis nii erakonna kui valijate mandaadi kombinatsioonis. «Et valimistele paneb nimekirja valijate jaoks välja erakond ja kandidaat on lubanud ellu viia erakonna esitatud valimisseisukohti ja lubadusi, siis on arusaadavalt eetiline, kui erakonnast lahkuv riigikogu liige paneb maha ka riigikogu liikme ameti,» ütles Lahtvee.

Kuigi riigikogu liikme koht kuulub valimisseaduse järgi valituks osutunud parlamendi liikmele, oleks Lahtvee hinnangul riigikogu liikmetele esitatavate kõrgete eetilis-moraalsete nõuetega vastavuses ka see, kui koht kuuluks erakonnale. «Selleks tuleb esmalt muuta põhiseadust.»

Postimees.ee uuris parlamendierakondadelt, kui õigeks peavad nad erakonnast lahkujate jätkamist riigikogus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles