Tallinn tahab linnavolinike arvu kolmandiku võrra vähendada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu istung.
Tallinna linnavolikogu istung. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinn tahab muuta kohaliku omavalitsuse korralduse seadust selliselt, et enam kui 300 000 elanikuga linnas oleks minimaalne linnavolinike arv 51.


Linnavalitsus kinnitab homme volikogu otsuse eelnõu, millega tehakse vabariigi valitsusele ettepanek muuta seadust selliselt, et edaspidi oleks Tallinna linnavolikogus praeguse 79 liikme asemel 51 liiget ning volikogul oleks sarnaselt teiste Eesti kohalike omavalitsuste volikogudega endal õigus otsustada valmisringkondade moodustamise üle.

Praegu kehtiva seaduse järgi peab enam kui 300 000 elanikuga omavalitsusüksuses olema 79-liikmeline volikogu. Volinike arvu vähendamise ettepaneku puhul viitab Tallinn naaberriikide linnade volikogude suurustele.

Nii näiteks on 555 613 elanikuga Vilniuse linnavolikogus 51 liiget, 495 699 elanikuga Kopenhaageni volikogus 55 liiget. Ligi poole miljoni elanikuga Oslos on 59 linnavolinikku. 830 000 elanikuga Riias on volinikke 60, 532 000 elanikuga Helsingis 85 ning 743 703 elanikuga Stockholmis 101.

Ühtlasi tahab Tallinn lasta kehtetuks tunnistada seadusesätte, mille kohaselt peab iga Tallinna linnaosa olema valimisringkond. Seda põhjusel, et ajalooliselt välja kujunenud linnaosad on erineva elanike arvuga ning seetõttu oleksid valijate hääled erinevates valimisringkondades erineva kaaluga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles