Rahvaliit: erakonna häältega ei esindata isiklikke huve

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliidu eilne volikogu
Rahvaliidu eilne volikogu Foto: Priit Simson

Rahvaliidu riigikogu fraktsioon leiab, et erakonda vahetavate riigikogu liikmete vastu võiks aidata eetikakoodeks, millega kandidaadid saaksid liituda juba enne valimisi ja valituks osutudes oleks see neile siduv.


«JOKK seisukohast on kõik riigikogu liikmed võrdsed olenemata mandaadi saamise viisist, tegelikult on aga selge, et erakonna häältega riigikokku saanud isik peab ka esindama selle erakonna platvormi ja tahet, mitte enda isiklikke huve,» vahendas rahvaliidu nõunik Piret Hartman.



Erakonna vahetamise puhul on tema sõnul tegemist eetilise küsimusega, mitte juriidilise küsimusega. «Ülejooksud peab selgelt hukka mõistma avalikkus - vaid nii saab põhimõttelagedat käitumist tulevikus ära hoida.»



Põhiseaduse kohaselt on riigikogu liige kogu rahva, mitte ainult teda valinud valimisringkonna või erakonna esindaja. «Samas on võimalik koostada näiteks riigikogu liikmete eetikakoodeks, millega saaks kandidaadid liituda juba enne valimisi ja valituks osutudes oleks see neile siduv,» ütles Hartman.

Tarmo Männi käitumise puhul leidis Rahvaliidu eilne volikogu, et ta peab riigikogust lahkuma. Rahvaliidu volikogu juhtis tähelepanu asjaolule, et Mänd sai riigikogu liikmeks mitte isikumandaadiga, vaid erakonnale üldnimekirjale antud häältega. «Rahvaliit sai 2007. aastal rahvalt mandaadi viia riigikogus kuue liikmega ellu oma maailmavaatelisi seisukohti. Seega on Tarmo Mänd kaotanud moraalse õiguse jätkata riigikogu liikmena. Eeltoodust lähtudes nõudis Rahvaliidu volikogu Tarmo Männi lahkumist riigikogust ning koha vabastamist, et riigikogus säiliks poliitiliste jõudude vahekord vastavalt valijate tahtele.»

Postimees.ee uuris parlamendierakondadelt, kui õigeks peavad nad erakonnast lahkujate jätkamist riigikogus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles