Tallinna abilinnapea: võidusamba lahendus on oluliselt paranenud

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas uurib koos maastikuarhitekti Kersti Lootusega Vabadussõja võidusamba uut maketti.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas uurib koos maastikuarhitekti Kersti Lootusega Vabadussõja võidusamba uut maketti. Foto: Peeter Langovits

Täna kaitseministeeriumis Vabadussõja võidusamba uut maketti vaatamas käinud Tallinna abilinnapea Taavi Aas ütles, et see on võrreldes vanaga palju muutunud ja paremaks läinud.

«Makett on võrreldes vanaga tohutult muutunud, see on oluliselt paremaks läinud,» lausus Aas. Ta märkis, et näiteks trepiga seotud lahendused on võrreldes varasemaga paremaks läinud.

Abilinnapea ütles, et maketiga tutvuvad lähiajal ka linnavalitsuse spetsialistid, kuid tõdes, et maketi põhjal ehituslubasid andma ei hakata.

«Oleme otsustanud samba ehitusloa välja anda kolmes etapis ning kaks esimest etappi on juba välja antud,» rääkis Aas. «Praegu võib monumenti ehitada kuni klaassamba endani, selle lõplikku lahendust aga siiani pole ja seetõttu pole saanud ka ehitusloa üle otsustada.»

Aasa sõnul annavad aga maketis tehtud muudatused linnaametnikele kinnitust sellest, et linna ettepanekutega on arvestatud ja monumendi lahendus nihkub paremuse suunas.

Võidusamba autorite sekka kuuluvad Rainer Sternfeld ja Andri Laidre ütlesid täna, et külastavad järgmisel nädalal tšehhi firmat, kus klaassammast valmistatakse. «Me peame ikkagi nägema samba elusuurust näidist, ilma selleta ei saa lõplikku heakskiitu anda,» lausus Laidre.

Sternfeld märkis, et kui klaassamba postament on saanud lahenduse, siis selle peal oleva risti lõplik väljanägemine on veel lahtine. Ta lisas, et tšehhid on lubanud näidata neile ühte suurt osa klaassambast, mis peaks mehe sõnul andma reaalse tunde, milline monument olema hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles