Eesti soovib uue gripi vaktsiini ülejäägi WHO-le annetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue gripi vastane vaktsiin Celvapan aegub septembris
Uue gripi vastane vaktsiin Celvapan aegub septembris Foto: Priit Simson

Sotsiaalministeerium kaalub uue gripi vaktsiini ülejäägid kas tagastada tootjatele või annetada Maailma Terviseorganisatsioonile (WHO) teiste abi vajavate riikide jaoks.

Kuna järgmiseks talveks töötatakse välja uus hooajaline gripivaktsiin, jääb ilmselt suurem osa Eestile ostetud uue gripi vaktsiinist üle.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Martin Kadai ütles, et kavas on arutada vaktsiinitootjatega, millised oleks võimalused ülejääva vaktsiini tagastamiseks neile. Täpsemalt ei soovinud ta ettepanekuid kommenteerida, sest kohtumisi pole veel toimunud.

Samuti tehakse ettepanek annetada üle jäävad kogused WHO-le.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni esindaja Eestis Jarno Habichti sõnul on humanitaarabi koordineerimine WHO üks ülesannetest. Organisatsioon püüab viia vaktsiini paljudesse riikidesse, et need oleks õiglaselt kättesaadavad.

«Praegu käivad läbirääkimised pisut enam kui 10 riigiga, kes on kas tegemas või kaalumas uue gripi vaktsiini annetamist WHO-le,» sõnas Habicht. Eesti pole ametlikku ettepanekut veel teinud.

Kui WHO esimene eesmärk oli tagada vaktsiini kättesaadavus madala sissetulekuga riikides, siis nüüd on see laienenud ka keskmise sissetulekuga riikidele. «See tähendab, et paljuski liigub vaktsiin väljapoole Euroopa regiooni - Aasiasse ja Lõuna-Ameerikasse, kus selliseid riike on.»

Habichti sõnul on praegu maailmas veel palju riike, kuhu uue gripi vaktsiin üldse jõudnud pole. Seejuures mitmetele madala sissetulekuga riikidele on WHO doonorabi korras juba vaktsiini võimaldanud.

Uue gripi vastu vaktsineerimine jätkub

Eesti ostis mullu detsembris ja jaanuaris kokku 250 000 doosi uue gripi vastast vaktsiini, mida võimaldatakse kõigile tasuta. Kui palju vaktsiini täpsemalt üle jääb, selgub aprillis, kui tervishoiutöötajad edastavad lõplikud vaktsiinide kulaaruanded.

Terviseameti andmetel oli veebruari lõpuks vaktsineerimisi tehtud alla 50 000.

Järgmiseks hooajaks töötatakse välja uus hooajaline gripivaktsiin. WHO on andnud soovituse arvestada sellesse ka pandeemilise gripi A/H1N1 viiruse tüvi. «Nii kaua, kuni WHO ei tühista gripipandeemiat, jätkatakse Eestis ka pandeemilise gripivaktsiini kasutamist,» lisas Kadai.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja lisas, et pandeemilise gripi A/H1N1 vaktsiinid on näidustatud kasutamiseks gripipandeemia korral, seega saab neid kasutada nii kaua, kui pandeemia kestab. «Hetkel ei ole WHO pandeemiat tühistanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles