Sotsid: riigikogu pole aktsiaselts

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalvi Kõva
Kalvi Kõva Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraatide hinnangul ei peaks ideaalis riigikokku jõudma saadikud, kes on valmis isikliku kasu saamise eesmärgil erakonda vahetama.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Kalvi Kõva märkis, et Eesti valimissüsteemi kohaselt hääletavad valijad nii inimese kui erakonna poolt. «Ilmselt oleks arusaamatu, kui riigikogu liikmetel tehtaks vahet, kuidas keegi valituks sai,» sõnas ta.

«Tegemist on parlamendiga, kus kõigil on üks hääl sõltumata sellest, kuidas ta volitused sai. Me ju ei arva, et 10000 häälega ja 1000 häälega riigikokku valitud poliitiku volitused on erinevad, et esimesel on hääletustel 10 ja teisel üks hääl. Riigikogu ei ole aktsiaselts,» rääkis Kõva.

Ta möönis, et kui Tarmo Männi juhtumist rääkida, siis on Rahvaliidu meelepaha mõistetav. «Toompea koridorides räägiti kolme aasta eest õige avalikult, kui suuri jõupingutusi pidi Rahvaliit tegema, et saada Tarmo Mänd parlamendivalimiste järel riigikokku. Selle taustal võib Rahvaliidu nõudmisest aru saada,» ütles erakonna peasekretär.

Kõva kinnitas, et lõpliku hinnangu parteivahetajatest saadikutele annavad valijad. «Ideaalis ei peaks riigikokku jõudma poliitikud, kes on valmis isikliku kasu saamise eesmärgil erakondi vahetama.»

Postimees.ee uuris parlamendierakondadelt, kui õigeks peavad nad erakonnast lahkujate jätkamist riigikogus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles