Mihkelson: Moskva-käiku ei maksa üle tähtsustada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson.
Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson. Foto: Toomas Huik.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson leidis, et riigipea otsust minna 9. mail Moskvasse Teise maailmasõja lõpu juubeliüritustele ei maksaks üle tähtsustada, samuti pole mõtet sellelt visiidilt otseseid tulemusi loota.

«Kindlasti president enne otsuse langetamist kaalus kõiki positiivseid ja negatiivseid külgi, kuna tegu pole tõesti reaüritusega, ses mõttes ei tahaks ma riigipea otsust otseselt kommenteerida, kuid mingeid otseseid ja käegakatsutavaid tulemusi sellelt reisilt küll oodata ei maksa,» rääkis Mihkelson Postimees.ee’le.

«Kui kellelgi tekib mulje, et sellega on kuidagi praktiliselt võimalik parandada meie suhteid Venemaaga, siis seda pole küll alust arvata,» sõnas Mihkelson, lisades, et pigem on see meiepoolne žest, näitamaks, et Eesti on valmis kahepoolseid suhteid normaliseerima. «Paraku pole Venemaa sarnastele Eesti sammudele heanaaberlike suhete arendamisel vastu tulnud.»

«Kui juhtub tõesti, et Punasele väljakule või üldse kuhugi nende juubeliürituste raames tuuakse välja Stalini portreed, siis on see äärmiselt kahetsusväärne. Maailma vabade riikide liidrite viibimine seal siis justkui legaliseeriks need pildid,» rääkis Mihkelson.

Pigem näitab riigipea otsus sinna minna Mihkelsoni meelest Eesti solidaarsust Euroopa Liiduga. «Euroopa Liit tekkis ju kummati selle sõja tulemusel,» nentis ta.

President Toomas Hendrik Ilves teatas täna, et sai Venemaa presidendilt Dmitri Medvedevilt isikliku kutse ning osaleb 9. mail Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpu aastapäeva üritusel Moskvas, et mälestada koos teiste Euroopa riikidega selle sõja kõiki ohvreid.

Viie aasta eest, kui Moskvas tähistati 60 aasta möödumist sõja lõpust jättis toonane president Arnold Rüütel Moskvasse minemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles