Kapo: reisilaevad ei ole terroriohu eest kaitsmata

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Tallinna Reisisadamale. .
Vaade Tallinna Reisisadamale. . Foto: Peeter Langovits.

Kaitsepolitsei hinnangul ei ole reisilaevad Soome lahel terroriaktide eest kaitseta ning reisijate lauskontrolli kehtestamine ei oleks mõistlik.

«Väide, et reisilaevadel ei nähta terroriski ei vasta tõele ja kindlasti ei ole laevad ega reisilaevad terroriohu eest kaitsmata,» kinnitas kaitsepolitsei vanemkomissar Andres Kahar. Ta lisas samas, et sajaprotsendilist turvalisust  ei ole võimalik kunagi ega kusagil tagada.

«Mis puutub reisijate kontrolli ja selle tõhususse, siis selles osas tuleb leida optimaalne variant turvalisuse ja reisijate mugavuse ning reiside ökonoomsuse vahel,» lisas Kahar.

Totaalne kontroll oleks tema sõnul laevakompaniidele ja ka reisijatele ilmselt liiga kulukas ning käiks ilmselgelt üle jõu ka julgeolekuasutustele.  «Vaevalt et inimesed, kes laevu reisimiseks kasutavad oleks väga vaimustatud tundidepikkustest järjekordadest laevadele minnes,  kõikvõimalikest läbiotsimistest ja muust taolisest.»

Kahari sõnul töötavad kaitsepolitsei aga ka kõik teised Euroopa riikide julgeolekuasutused iga päev ühiselt selle nimel, et terroriakte kavandavaid isikuid eos välja selgitada ning terroriakte ära hoida. «Selleks ei pea ilmtingimata igapäevast reisijate lauskontrolli kehtestama. Turvameetmeid saab vajadusel ohu ilmnedes alati tugevdada.»

Mitmed Soome turvafirmade eksperdid väljendasid sel nädalal oma muret vähese turvakontrolli üle laevadel. Soome sadamas läbib väidetavalt turvakontrolli vaid 1-2 protsenti reisijatest ning laevadel on turvatöötajaid vähe.

Läänemerel seilavate laevade turvasüsteem põhineb rahvusvahelise laevade ja sadamarajatiste turvalisuse  ehk ISPS koodeksil ning Euroopa Liidu määrustel. Need mõlemad rõhutavad, et terroriohtu tuleb ennetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles