Eestlased toodavad Euroopa suurriikide elanikega võrdselt prügi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti on inimese kohta aastas tekitatud prügikogusega ühel pulgal Euroopa Liidu rikaste suurriikide Saksamaa, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa, Soome, Rootsi ja Suurbritanniaga, selgub

Eurostati

statistikast.

Loetletud riikides 2008. aastal inimese kohta toodetud munitsipaaljäätmete kogus jääb 500 ja 600 kg vahele. Eestis toodetakse 515 kg prügi inimese kohta, mis on ühtlasi tunduvalt kõrgem teistest Balti riikidest: Läti prügihulk on 331 kg ja Leedu 407 kg inimese kohta aastas.

Edetabeli tipus on Euroopa rikkad väikeriigid. Enim tootis 2008. aastal olmeprügi Taani - 802 kg inimese kohta aastas. Järgnevad Küpros 770 kg, Iirimaa 733 kg ja Luksemburg 701 kg. Kõige väiksema prügikogusega, vaid 306 kg, saavad hakkama tšehhid.

Erinevused prügitoodangus tulevad Eurostati hinnangul eelkõige tarbimisharjumustest ja vähemalt määral ka väikeste ettevõtete ja asutuste jäätmete kaasamisest statistikasse.

Kuigi Taani toodan enim prügi, läheb 94% sellest põletamisele, ümbertöötlemisele või komposteerimisele ja ainult 4% maetakse maha. Samas Bulgaarias ei töödelda prügi üldse. Ka Rumeenias, Maltal, Leedus ja Lätis übertöödeldakse või komposteeritakse vaid mõni protsent munitsipaalprügist. Eesti suudab Eurostati järgi ümber töödelda 18% ja komposteerida 8% kodumajapidamise jäätmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles