Lausing: Ansip on hirmul kohalike valimiste ees

Martti Kass
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Lausing.
Tarmo Lausing. Foto: Erakogu.

Tallinna Linnavolikogu aseesimehe Tarmo Lausingu sõnul on peaminister Ansipi eilne kriitika Tallinna aadressil seostatav tema hirmuga kohalike valimiste ees, sest Reformierakonna võimalused pealinnas ei ole keskerakondlase sõnul kuigi head.


Linnavolikogu aseesimees esimehe ülesannetes Tarmo Lausing tõi välja kaks peamist põhjust, miks peaminister Andrus Ansip on jällekord asunud ründama Tallinna linna juhtimist.

«Esiteks tunnevad nii Ansip kui ka Reformierkond hirmu lähenevate kohalike valimiste ees pealinnas, kus neile on harjumatu ja ebamugav minna valimistele opositsioonist. Seetõttu teevad nad suuri pingutusi ning ei kohku tagasi isegi peaministri positsiooni ärakasutamisest, et Tallinna juhtkonda rünnata,» ütles Lausing.

«Teiseks põhjuseks on riigi halb majanduskasv ning suured probleemid järgmise aasta riigieelarve koostamisel, millest kirjutas eilses Eesti Ekspressis ka Argo Ideon. Nii tulebki Ansipil otsida võimalusi tähelepanu kõrvalejuhtimiseks, et avalikkus ei tegeleks ainult riigi küsimustega. Eesti tugevaim omavalitsus Tallinn paistab Ansipi välisvaenlaseks hästi sobivat,» lisas ta.

Tallinnas on Lausingu sõnul optimaalse haldusstruktuuri teemadel pikalt aru peetud.

«Linnajuhtide seas on olnud nii linnaosasid pooldavaid kui ka vastupidiseid seisukohti. Nii et selles mõttes pole Ansipi seisukohas midagi uut, mille üle väga kirema peaks,» ütles Lausing.

Tema sõnul on aga siiski praegu peale jäänud argument, et linnavõim peaks olema elanikele võimalikult lähedal.

«Ja seda saavutamegi peamiselt läbi linnaosade, mis asuvad kohapeal, elanikele lähedal, kuhu kõigil on võimalik alati pöörduda.»

«Tallinn ei ole Tartu, kus kõik on käe-jala juures. Tallinnas on linnaosade olemasolu vajalik,» lisas ta.

Linnavolikogu aseesimehe sõnul toetub Tallinna haldusstruktuur munitsipaalõiguses tuntud detsentralisatsiooni põhimõte, mis tähendab võimu hajutamist ning otsustajateringi laiana hoidmist.

«Kahjuks on need põhimõtted riiki juhtivale Reformierakonnale kauged ning Ansipile tundub olevat mokkamööda hoopis võimu enda väikese tagatoa kätte koondamine,» ütles Lausing.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles