Õpetajate liit: ärge kärpige koolivaheaega

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õpetajate liidu esinaise Lehte Jõemaa sõnul ei peaks minema kaasa tänase Postimehe arvamusküljel välja käidud ideega kärpida Eestis koolivaheaega, sest pimeda põhjamaa lapsed vajavad rohkem aktiivset suvist puhkust kui lõunamaa noored.


«Eesti ei saa võrrelda end lõunamaadega, kus päike paistab aasta läbi. Meil on ikkagi pikk ja pime talveaeg, kus lapsed on väga palju seinte vahel, ja nad peavad saama suvel aktiivset puhkust,» rääkis Jõemaa Postimees.ee'le.

Tema sõnul tuleb kõik hariduskorralduslikud otsused teha laste huvidest lähtuvalt ning nende seisukoha taga ei maksa näha õpetajate soovi enda elu vähem mugavaks muuta.

Jõemaa sõnul ei peaks koolile veeretama ka lapsevanemate ülesandeid.

«Kui probleem on selles, et lapsevanemad tahaks, et neil oleks suvel lapsi kuskil hoida, siis peaks riik rohkem panustama suvelaagritele ja laste tervistavale puhkusele. Need on meil läinud liiga kalliks ja lapsevanemad ei saa neid lihtsalt lubada endale.»

Tema sõnul peab pere võtma oma lapse eest suurema vastutuse. «See küll ei ole lahedus, et lapsevanemad tahavad oma lapsi täiskasvanute valve alla suruda seetõttu, et lapsed ei oska omaette olla, ei oska perekonnas toimetada nii, nagu vaja on.»

Tema sõnul peab esmalt just lapsevanem õpetama oma järglast tegelema asjadega, mis on tähtsad ja vastutama oma tegude eest.

Lisaks vajavad noored Jõemaa hinnangul aega, mida täiskasvanud nende eest ära ei planeeri.

«Laps peab saama olla mõnikord omaette. Suvi on selleks parem aeg - kui ta õpib organiseerima oma aega, planeerima tegevusi, lugema raamatuid ja mõtisklema asjade üle, mis elus on tähtsad ja vajalikud. Kooliajal on meil kõik liiga ära organiseeritud.»

Lapsevanem Maris Hellrand tegi tänase Postimehe arvamusküljel ettepaneku kärpida Eesti laste koolivabade päevade arvu, kuna meil on neid maailma mõistes tavatult palju.

Ta kutsus üles pikendama õppeaastat jaanipäevani ning saatma jütse koolipinki tagasi juba augusti keskpaigas.

Ta põhjendas kooliaja pikendamist sellega, et siis saaks pöörata õpilastele rohkem individuaalset tähelepanu, samuti ei ununeks pika puhkusega nii palju õpitut ja lapsed ei peaks enam veetma liiga palju aega omapäi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles