Aaviksoo: tähtsad pole edetabelikohad, vaid elu parandamine

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Aaviksoo.
Ain Aaviksoo. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Nähes end riikide edetabelites kukkumas, peaksime pingutama inimeste elu parandamise, mitte edetabelikohtade nimel, ütles poliitikauuringute keskuse Praxis juhatuse esimees Ain Aaviksoo.

Aaviksoo ütles ETV saates "Foorum", et kui me ei hakka mõtlema, et kõik inimesed ühiskonnas on väärtuslikud, siis ei jõua me riikide kõrgliigasse, vahendas ERR Uudised.

Niinimetatud väärt töökoha saab Aaviksoo sõnul tegelikult ainult 10-20 protsenti inimestest, aga ülejäänud 80 protsendil peab samuti olema tahtmine ja võimalus oma võimetele vastavat tööd teha.

Tartu Ülikooli meediauuringute professor Veronika Kalmus tõstis esile probleemi, et suur vastuolu on ühelt poolt meie väärtussüsteemi, kooli, lapsevanemate ja meedia kultiveeritava edukultuse ja teisalt edu saavutamise reaalsete võimaluste vähenemise vahel.

Ka Eesti Tuleviku Uuringu Instituudi direktor Erik Terk oli nõus, et legend võimalusest ajalehepoisist miljonäriks tõusta kehtib üksikjuhtudel ning reaalselt on alamastme ametnikul või töölisel sellest positsioonist edasi liikuda praegu väga raske.

Terki arvates tuleks Eestil oma arengueesmärkide seadmisel leida enda tugevused ja endale sobivad lahendused, mitte kopeerida teiste riikide kogemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles