Ojasoo: ministri käitumine teatris oli igati kohane

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Rein Lang
Justiitsminister Rein Lang Foto: Toomas Huik.

Eilsest «

Värske Ekspressi

» telesaatest jäi kõlama, et justiitsminister Rein Lang segas eile oma hüüatusega Teatri NO99 etendust, mispeale tuli see katkestada. Täna räägivad asjaomased, et tegelikult oli ministri käitumine provotseeritud, igati asjakohane ning sobilik etendust lõpetama.


Justiitsminister Rein Langi sõnul on uudisloo, mille kohaselt ta olevat nurjanud Teatri NO99 eileõhtuse etenduse, näol tegemist personaalse laimukampaaniaga. «Mille vastu on Eesti kodanikul õigus saada kohtulikku kaitset,» lisas ta.

«Delfi uudisel ja selle derivaatidel, sealjuures sadadel veebikommentaaridel ei ole midagi pistmist tegelikkusega,» märkis Lang.

Tegelikkuse kohta soovitas ta küsida Tiit Ojasoolt ja Ene-Liis Semperilt.

Postimehega vestelnud teatrikülalise sõnul oli Langi sõnavõtt keset aktsiooni provotseeritud. Kõik juhtus hetkel, kui üle poole publikust oli läinud teatritegelaste kutsel lavale toeks sinna publiku hulgast rebitud tüdrukule. Ning kui väiksem osa külalistest lavale ei läinud, siis tekitasid näitlejad publikus halba tunnet, nagu nad oleksid vales kohas. Oodati, et lavale oleks tulnud ka minister. «Ta ei teinud seda ja ühel hetkel küsis, miks ta peaks tulema ja mis on teatritegelaste sõnum? Mille peale näitlejad küsisid vastu, mis teie sõnum on?»

Kui aga selgus, et publik jääb kaheks, siis läks saal pimedaks ja aktsioon lõpetati.

Teater NO99 direktor Tiit Ojasoo möönis, et eilse juhtumi puhul oli tegemist ühekordse aktsiooniga, mille sarnaseid on teater aastate jooksul juba kümmekond teinud. «Ehk siis tegemist oli etendusega, mida mängitakse ainult üks kord ja kus me proovime erinevaid võimalusi, missugused suhted võiksid lava ja saali vahel olla. Erinevaid hulle ideid. Ja eile oli üks nendest,» selgitas Ojasoo.

Ta rääkis, et hetkel, kui jõuti ministri hüüatuseni, oli tegelikult kaks kolmandikku publikust juba jõudnud lavale. «Kui ma ütlesin telesaates, et minister hüüatas seda näitlejatele, siis tegelikult hüüatas ta seda kahele kolmandikule publikust,» täpsustas teatrijuht.

Ojasoo tunnistas, et ministri hüüatus oli igati kohane. «Ta küll läks kahe kolmandiku publikuga vastuollu, kuid see oli igati kohane.»

Ojasoo lisas, et kuna Rein Lang on Eestis kõige enam teatris käiv minister, siis on ilmselge, et ta tajub teatrit väga hästi. «Tegemist oli erakordse asjaga, sest pole palju teatreid, kus Rein Lang võtaks endale väikese rolli. Aga nagu Ene-Liis ka seal telesaates kohe ütles, siis Rein Lang mängis kaasa ja seda ta tõesti tegi. Kui keegi mängib kaasa, siis tähendab see seda, et ta järgib mängureegleid ja ta ei ole mängu rikkuja. Ma arvan, et Rein Lang ei saakski teisiti teha, sest ta on tõesti väga teatriteadlik tegelane,» rääkis ta.

Veel märkis Ojasoo, et kui Rein Lang midagi ütleb, siis sõltuvalt tema positsioonist ja isikust on see alati väga jõuline. «Ja meie etenduse konteksti see sobis väga-väga hästi. Etendus tõesti katkes, aga see, et katkes, oli täiesti sobiv.»

Videot eile õhtul teatrisaalis toimunust saab vaadata siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles