ERR.ee: lihaveiste hulk Eesti taludes on suurenenud

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Herefordi lihaveised.
Pildil Herefordi lihaveised. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Alates 2000. aastast on lihaveiste hulk Eesti väiketaludes suurenenud, kuna pisematest piimafarmidest on suurtootjatele piima keeruline müüa.

Eestis kasvatatakse praegu 11 tõugu lihaveiseid, mille koguarv on 26 000 ringis, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Virumaal asuva Maasikamäe talu peremees Hillar Pulk on esimene, kes Eestisse Soomest kaheksa Aberdeen-anguse tõugu lihalooma ostis.

«Kindlasti on piimaveise kasvatus keeruline ja mitmed farmid, mis neid nõudeid täita ei saa, peavad ümber orienteeruma. Kes ei suuda oma karja kasvatada mitmesajapealiseks, nendele on lihaveiste kasvatamine võimalus kasutada ära maa, hooned ja tööjõud,» selgitas Pulk.

Ka põllumajandusteadlaste sõnul on väiketaludes paras aeg piimalehmi lihaveistega ristata, sest juba esimese põlvkonna vasikaid peetakse sel juhul lihaveisteks.

Lihaveiseid hakati Eestis kasvatama 30 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles