Nord Streami torujuhtme paigaldamise laev jõudis Läänemerele

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami torujuhtme paigaldamise laev Castoro Sei.
Nord Streami torujuhtme paigaldamise laev Castoro Sei. Foto: Nord Stream AG

Nord Stream'i torujuhtme paigaldamise laev Castoro Sei jõudis reedel Kopenhaageni-Malmö silla alt läbi Läänemerele, kuhu jääb ligi kaheks aastaks.

Seitse kilomeetrit pikk sild on väravaks Läänemerre sisenemisel. 65-meetrise vertikaalse kõrgusega silla alt võivad läbi sõita ka maailma suurimad kruiisilaevad. 150-meetri pikkuse Castoro Sei läbimiseks ei olnud tarvis kasutusele võtta erilisi ettevaatusabinõusid.

Plaani järgi transporditakse Nord Streami juhtme kaudu maagaasi Euroopasse alates 2011. aastast. Torujuhtme paigladamine saab alguse Rootsi majandusvööndis umbes 60 km kaugusel Gotlandi rannikust, sealt liigub Castoro Sei aeglaselt põhjapoole Soome lahte, paigladades torujuhet kuni 2,5 km päevas.

Mõlemad 1224 km pikkused juhtmed koosnevad sajast tuhandest betooniga kaetud terasest torust, millest igaüks kaalub 25 tonni. Transpordilaevad varustavad ehituslaeva pidevalt torudega, et tagada katkematu ehitusprotsess. Ehituslaeva pardal keevitatakse esmalt kokku 24-meetrised torud, mis seejärel keevitatakse torujuhtme külge. Iga millimeeter keevitust läbib põhjaliku kontrolli ning alles siis liigub laev aeglaselt edasi juhet merepõhja asetades.

Nord Stream teatas, et firmal kulus enne ehitamise alustamist mitmeid aastaid torujuhtme teekonna hoolikaks planeerimiseks, arvestades keskkonnategureid alates kalade kudemisest kuni lindude rände ning sette- ja põhjakivimite geoloogiani ning samuti sotsiaalseid ja majanduslikke aspekte nagu laevaliiklus ja kalapüük. Üles on ehitatud põhjalik tervise turvalisuse ja keskkonna jälgimise kava (HSE - health, safety and environment plan), mille tehniline varustus ja protseduurid vastavad rahvusvahelistele standarditele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles