Jätkub Märt Ringmaa kohtuprotsess

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Ringmaa Harju maakohtus vastakuti riikliku süüdistaja juhtivprokurör Margus Kurmiga.
Märt Ringmaa Harju maakohtus vastakuti riikliku süüdistaja juhtivprokurör Margus Kurmiga. Foto: Toomas Huik

Algaval nädalal jätkub Harju maakohtus protsess Tallinnas seitse inimelu nõudnud pommiplahvatuste korraldamises süüdistatava Märt Ringmaa üle.


Viimati pidi Ringmaa kohtu ette astuma juunis, ent toona teatas tema kaitsja Urmas Simon oma haigestumisest ning järgmised istungid määrati 6. ja 8. augustile.

Postimees kirjutas juunis, et Ringmaa järgmisel istungil asub kohus tõenäoliselt üle kuulama Eesti Akrediteerimiskeskuse juhatajat Viktor Krutobit, et saada selgust selles osas, kuivõrd määrava tähtsusega on asjaolu, et kohtuekspertiisi instituudil ja kaitsepolitsei kriminalistikatalitusel ei olnud Ringmaa kriminaalasjade ekspertiisideks akrediteeringut.

Nimelt avaldas riigikohus kevadel lahendi, millega teatas, et akrediteerimata haiglalaborite mõõdetud roolijoodikute vereanalüüsid kohtus tõenditena ei kehti.

Ent juba enne seda lahendit saatis Ringmaa Eesti Akrediteerimiskeskusele pika kirja, milles uuris, kas tema kriminaalasjas ekspertiisid teinud Eesti kohtuekspertiisi instituut ja kaitsepolitsei kriminalistikatalitus on üldse riigilt ametliku heakskiidu saanud ehk akrediteeritud ekspertiisiasutused, mille tõendid kohtus kehtivad.

Nagu selgus Krutobi vastusest, ei kuulu kohtuekspertiisi instituudi akrediteerimisulatusse lõhkeainete analüüs ega lõhkeseadmete katsetamine, samuti polnud instituudil enne 2006. aasta aprilli riiklikku heakskiitu ka DNA-ekspertiiside teostamise osas.

Kaitsepolitsei kriminalistikatalitusel, mis on teinud enamiku Ringmaa kriminaalasja ekspertiise, pole aga ühtegi kehtivat akrediteeringut.

Kaitsja Simon kinnitas juunis Postimehele, et Ringmaa poolt akrediteerimiskeskusest välja nõutud dokument on tagajalgadele ajanud kogu õigussüsteemi, sest pole teada, millised ekspertiisid jäävad kohtus kehtima ja millised mitte.

Loe lisaks: Ringmaa paneb õigussüsteemi proovile

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles