Vargad põletavad metalli saamiseks maju

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel süttis teadmata põhjusel Rae vallas Soodevahe külas asuva talu abihoone. Nii talu omanik kui pühapäeva lõuna ajal varemeid järelkustutamas käinud päästjad olid veendunud, et hoone panid põlema metallikratid, kes tahtsid päästjate abiga maja katusepleki ja raudrelssidest laekonstruktsioonid kergemini kätte saada.


Järelkustutamisega tegelenud päästjate juhi sõnul on hoonete süütamine metallikrattide vana nipp. Päästjate praktikas on olnud juhuseid, kus mõni kõrvalises kohas seisev tühi hoone süttib ikka ja jälle põlema niikaua, kuni sealt viimanegi metalliraas on kätte saadud ja ilmselt üritati sama asja ka Soodevahes.

Järgnevad tunnid näitasid, et tal oli täiesti õigus. Juba sel ajal, kui päästjad viimaseid tulepesi otsisid, luurasid aia taga kaks meest, kelle näod on kõigile metallikokkuostjatele tuttavad. Küsijatele rääkisid oma kaubiku nurga taha parkinud mehed, et neil on kombeks iga nädal lumme mattunud pilpakülas saunas käia.

Talu omanik rääkis, et krundil olnud elumajale pandi tuli otsa juba mitu aastat tagasi. Äsja põlenud abihoones oli vaid veidi puitmaterjali. «Siin ei saanud ju midagi hoida, kõik varastati ära,» tõdes omanik. Varaste saagiks langes kõik, millel vähegi mingi väärtus oli. Olgu see siis talu elektriga varustanud õhuliin või äsja maha pandud kartulid - kõik viidi minema.

Pühapäeval aga arenesid asjad omasoodu ning õhtuks olid kellegi töökad käed päästjate poolt katuselt maha kistud pleki juba korralikku virna ladunud ning laetaladeks olnud raudrelsid kokkuostjatele sobivasse mõõtu lõigatud. Õhtul pärast kella kümmet aga tegutses sealsamas juba kolm kaubikutäit kahtlasi tegelasi. Sealhulgas juba päeval kustutustöid kiibitsemas käinud punase Volkswagen Transporteriga «saunalised».

Kella üheteistkümne paiku jäi politseile silma valge Ford Transit, mis tulekahjukoha lähedalt ilma tuledeta minema sõitis. Sõiduki kinnipidamisel selgus, et nii juhil kui kaassõitjal puudus juhtimisõigus. Kaubiku tagaosas oli hulgaliselt vanu akusid, mitu kotitäit isolatsiooniga vaskkaablit ja metalli lõikamiseks mõeldud gaasilõikur.
Kaubik viidi politsei parklasse ja selle juht jaoskonda pikemale vestlusele. Põhja prefektuuri pressiesindaja Aleksandra Solntseva teatas hiljem, et esialgsetel andmetel ei olnud kaubikus viibinud inimesed Soodevahe sündmustega seotud.

Kui politseinikud järgmine kord taluhoovi kontrollima läksid, oli valmis seatud metall juba minema toimetatud. Välklambi sähvimise peale sööstis võsa vahelt teele järjekordne Ford Transiti kaubik, seekord sinine. Tagaajajaid märgates tegi kaubik rea kiireid ja närvilisi manöövreid ning peatus lõpuks Peterburi tee Maksimarketi parklas, kus teine politseiauto juba ees ootas.

Kui kaubiku roolis olnud mees tagumise ukse avas, paistis sealt tulekahjukohast kadunud katuseplekiga äravahetamiseni sarnane metallilasu. Juht ütles, et oli selle kusagil maast korjanud.
Solntseva sõnul toimetati kolm kaubikus olnud meest, 26-aastane Vjatšeslav, 22-aastane Aleksandr ja 23-aastane Kirill kahtlustatavatena politseijaoskonda. Juhtumi kohta algatati kriminaalmenetlus varguse paragrahvi alusel.

Sinise Ford Transiti juhti olid politseinikud juba pühapäeva hommikul tulekahjukoha juures pildistamas näinud. Siis seletas mees, et teeb fotosid ühe uudisteportaali jaoks.

Põhja-Eesti Päästekeskuse pressiesindaja Helen Kuuseoja ütles esmaspäeval, et tuletõrje eksperdid ei saa kõnealuse tulekahju tekkepõhjuste kohta oma arvamust avaldada, sest politsei on algatanud selle kohta kriminaalmenetluse.

Samal ööl põles Soodevahes maani maha teinegi hoone, millele päästeautod ligi ei pääsenud. Kaks tulekahju süttisid talviti inimtühjas rajoonis üksteisest vaid kilomeetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles