Probleemset õpilast painavad peavalu ja jõuetus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Kaks õpiraskustes põhikoolinoort kolmest on kogenud viimase aasta jooksul tugevaid peavalusid, väsimust ja jõuetust.


Tugevate peavalude käes on vaevelnud 67 protsenti avatud ühiskonna instituudi küsitluses osalenud 150 noorest.

Kui poiste seas on vastav näitaja 60, siis tüdrukute puhul lausa 84 protsenti - see tähendab, et vaid üks kuuendik neist on saanud hakkama tugevate peavaludeta.

Küsitluses osalenud laste tugiisikute sõnul võib peavalusid seostada näiteks noorte harjumusega olla tihtipeale kella 3-4ni öösel arvutis, et minna seejärel magamata ja väsinuna kooli.

Tugiisikute hinnangul võivad peavalud olla seotud ka pideva rämpstoidu söömise ja pingelise eluga.

Avatud ühiskonna instituudi sotsioloogi Iris Pettai sõnul on taoline peavalu sümptom, mis väärib lapse arsti juurde viimist.

Peavaludele järgnes mainimissageduselt väsimus ja jõuetus, mida oli viimasel aastal kogenud 70 protsenti poistest ja 68 protsenti tüdrukutest

Tunnet, et kõigest on ükskõik, oli kogenud 63 protsenti tüdrukutest ja 54 protsenti poistest.

Neljandal kohal oli pingereas närveerimine ja muretsemine, mida oli kogenud kaks kolmandikku tüdrukutest (65 protsenti) ja pooled poisid (51 protsenti).

Täna esitletud 150 Eesti õpiraskustega laste küsitluse korraldas Eesti Avatud Ühiskonna Instituut selle aasta jaanuaris-veebruaris.

Küsitlus on osa koolist väljalangemise ennetamise projektist, kus samad õpi- ja käitumisraskustega põhikooliõpilased saavad endale tugiisiku ja peaksid arenema 2,5 aastaga sedavõrd, et suudavad põhikooli lõpetada.

Õpiraskustega lapsed on valitud kuuest Eesti piirkonnast: Tallinnast ning Harjumaalt, Ida-Virumaalt, Pärnumaalt, Võru- ja Põlvamaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles