Lendurid jõuavad ühe tiiviku alla

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiivikukujuline Eesti Lennuakadeemia õppehoone jääb lennuraja lähedale, vaid kiviviske kaugusele Ülenurmel asuvast lennujaamahoonest. Päris oma maja pole lennuakadeemial alates 1993. aastal asutamisest olnudki.
Tiivikukujuline Eesti Lennuakadeemia õppehoone jääb lennuraja lähedale, vaid kiviviske kaugusele Ülenurmel asuvast lennujaamahoonest. Päris oma maja pole lennuakadeemial alates 1993. aastal asutamisest olnudki. Foto: Arhitektibüroo Lunge & Ko

Nädala alguses sai allkirjad projekteerimis- ja ehitusleping ning peagi läheb Tartu lennujaama kõrval lahti suur ehitus. Seda valmivat hoonet on lennundustudengid oodanud juba kooli asutamisest saadik.


Eesti Lennuakadeemia 300 tudengit – tulevast pilooti, lennundusjuhti ja mitmeid teisi lennundusspetsialiste – on praegu pillutatud laiali maaülikooli ja Tartu Ülikooli õppehoonetesse ning Ülenurmele lennujaama majja.

Järgmise aasta kevadel on lootust olukorra muutuseks: lennuakadeemia saab päris oma maja Ülenurmele, lennujaama vahetusse lähedusse. Temaatiliselt on maja tiivikukujuline.

Ühes kohas asuvat õppekompleksi on nii lennuakadeemia töötajad kui üliõpilaskond kaua oodanud, on Eesti Lennuakadeemia arendusprorektor Kaido Kasak kindel. Ka praegu õpib osa tudengeid lennujaamas, mis aga asub turvaalas. See tähendab, et üliõpilastel on õpperuumidesse pääsemiseks tarvis erilube.

Peretunnet pole


Esimese kursuse veedavad tudengid Tartu Ülikoolile kuuluva Tähe tänava füüsikahoone õppeklassides ja -laborites. Seejärel asuvad nad Kreutzwaldi tänavale maaülikooli õppehoonesse. Pärast seda on õppurid erinevates kohtades praktikal.

«Tudengitel ei olegi praegu sellist ühtset peretunnet – kõik on ilmalaanel laiali,» kirjeldas Kasak. Ta on kindel, et uus maja annab koolile ühtse hingamise.
Uus maja sarnaneb põhikujult lennukitiivikuga. Maja idee ja projekti autoriks on arhitektibüroo Lunge ja Ko. Ühtekokku kulub hoone ehituseks 52,6   miljonit krooni.

Projektist nurgakivi panekuni polegi enam kaua jäänud – Kasak lubab, et juba mõne nädala pärast on lennujaama kõrval ehitustööd näha.
Pidulik nurgakivi paigaldamine on kavandatud juuni algusesse.

Maja ise peaks aga valmima aasta pärast aprillis ja 2011. aastal antakse lõpetajatele diplomid kätte juba uues hoones.

Ühiselamu küsimus õhus


Kuigi õppekompleks saab ühe katuse alla, jääb esialgu lahendamata õpilaste ühiselamu küsimus. Kasaku sõnul elavad tudengid praegu Tartu Üliõpilasküla üliõpilaselamutes, kui neis kohti on.

Kavandatava õppehoone kõrval asub valla sotsiaalmaja, millest kahel korrusel olevaid tube üürib lennuakadeemia tudengite majutamiseks.

Kuigi üliõpilaselamu paiknemine õppekompleksi lähedal oleks tarvilik, ei võimalda praegu Euroopa Liidu struktuurifondidest tulev raha seda ehitada.
Samuti pole kiita ajutised elamistingimused valla sotsiaalmajas. Seega esialgu jäävad tudengid edaspidigi üliõpilasküla ühiselamutesse.

Et tudengite õppe- ja elukohad jäävad üksteisest võrdlemisi kaugele, tekib küsimus, kuidas hakkab käima transport. Kasaku kinnitusel on lennujaam praeguseks juba sedavõrd Tartu linna osaks saanud, et ka transpordivõimalused on tublisti paranenud.

Lisaks on tudengid harjunud käima lennujaama õppetööle autodega, jagades mitmekesi ühte autot, seega linna keskusest kaugel asumist Kasak probleemiks ei pea.

Eesti Lennuakadeemia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles