Leedo advokaat: anonüümsete kommentaaride kõrgaeg on möödas

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Nõmper.
Ants Nõmper. Foto: arhiiv

Euroopa Inimõiguste Kohtu tänane otsus tähendab, et Eesti meediaväljaanded peavad hakkama veebikommentaaride riske paremini hindama, leiab Vjatšeslav Leedot esindanud vandeadvokaat Ants Nõmper.

«Sellest otsusest on selgelt näha, et meediaorganisatsioon peab kriitiliselt hindama, kas tegu on tavalise artikliga, või sellisega, mis võib kaasa tuua solvavaid kommentaare,» järeldas Nõmper. Viimaste puhul tuleb olla valmis vajadusel kasutama erandlikke meetmeid alates eelmodereerimisest kuni kommentaariumi sulgemiseni.

Sealjuures ei kirjuta Euroopa Inimõiguste Kohtu lahend ette, milliste meetoditega kommentaarium vihakõnest puhtana hoida. Küll aga tuleneb Nõmperi sõnul see, et meediaväljaannetel tuleb kommentaariumi efektiivselt modereerida ka tagantjärele.

«Leedo juhtumil olid kommentaarid kuus nädalat üleval. Kui Delfi ise väitis kohtus, et temal ei ole ressurssi, et monitoorida, siis veel vähem suudab seda teha inimene ise.»

Nõmper on seda meelt, et EIKi otsus drastilisi muudatusi meediaväljaannetele kaasa ei too, sest hädavajalikud meetmed rakendati juba Leedo kohtusaaga algusaastatel. «Ma olen kindel, et 95 protsendil juhtudest on praegu kasutatavad meetmed piisavad, aga alati on ka need juhtumid, mille puhul tuleb rakendada kõrgendatud tähelepanu.»

Seda, et EIKi otsus ja Leedo edu Delfi vastu võiks kasvatada hagide hulka meediaväljaannete vastu, Nõmper ei usu. «Kui riigikohtu 2009. aasta lahendist ei ole tekkinud massilist kommentaaripidajate hagemist, siis see EIKi otsus seda ei muuda.»

Küll aga võivad meediaväljaanded, kellel on tulnud kommentaaride eest hüvitist maksta, tulevikus kohtusse kaevata kommentaaride kirjutajaid.

«See oleks efektiivne meede kommentaariumi puhastamiseks, aga ma pean siiski ebatõenäoliseks, et väljaanded oma lugejate vastu kohtusse läheks. Minu arvamus on see, et anonüümsete kommentaaride kõrgaeg on möödas, tegu on ikkagi tagaplaanile tõrjutava nähtusega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles