Kes on Alice Munro?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alice Ann Munro (neiupõlvenimega Laidlaw) on sündinud 10. juulil 1931 Winghamis (Kanada, Ontario provints). Ta isa oli naaritsa­farmer ja ema kooliõpetaja.

Novelle hakkas ta kirjutama juba teismelisena. Debüteeris 1950 Lääne-Ontario ülikooli üliõpilasena («The Dimensions of a Shadow»). 1951. aastal abiellus James Munroga (abielu lahutati 1972). Neil sündis neli tütart: Sheila, Catherine, Jenny ja Andrea. Catherine suri viisteist tundi pärast sündi. 1966. aastal kolis pere Victoriasse, kus asutati raamatupood Munro’s Books, mis tegutseb populaarse ostukohana tänini. 1976. aastal abiellus Alice Munro geograaf Gerald Fremliniga.

Alice Munro on pälvinud oma jutuloomingu eest hulgaliselt tunnustust. Juba debüütkogu «Dance of the Happy Shades» (1968) teenis Kindralkuberneri ilukirjanduse auhinna («Governer General’s Award for Fiction»). Seda preemiat on ta hiljem saanud veel kahel korral. Kahel korral on ta pälvinud Gilleri auhinna. 2009. aastal pälvis ta Nobeli-eelse kõrgeima tunnustusena ingliskeelses kirjandusruumis Bookeri rahvusvahelise kirjandusauhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles