Martti Raidal: Higgsi osake tõi füüsikud maa peale

Arko Olesk
, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: CERN

Higgsi osakese avastamine on fundamentaalfüüsikas viimase poole sajandi kõige olulisem saavutus, ent lõi jalad alt paljudel teooriatel, millesse füüsikud olid jõudnud kiinduda, räägib intervjuus Postimehele avastamises osalenud Eesti teadlaste töörühma juht, Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi vanemteadur ja Tartu Ülikooli professor Martti Raidal.

Eelmise aasta juulis leidis Šveitsis asuv superkiirendi LHC viimaks kaua otsitud Higgsi bosoni. Seetõttu ei olnud vist kuigi suur üllatus, et tänavuse Nobeli füüsikapreemia said vanahärrad Peter Higgs ja François Englert, kes töötasid välja osakestele massi andva mehhanismi teoreetilise aluse.

Üllatus see tõesti ei olnud, tegemist on fundamentaalfüüsika viimase 50 aasta kõige olulisema asjaga. Probleem oli selles, et teooria eksperimentaalne kinnitamine võttis aega 50 aastat. Mehed jäid selle ajaga vanaks (Englerti kaasautor Robert Brout suri 2011. aastal – toim). Olen nende mõlemaga kohtunud, kõrgest vanusest hoolimata on nad väga ärksad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles