Keemiarelvavastane ühendus sai rahu–Nobeli

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPCW keemiarelvaeksperdid Süürias proove võtmas.
OPCW keemiarelvaeksperdid Süürias proove võtmas. Foto: Reuters/ScanPix

Tänavuse Nobeli rahupreemia pälvis Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) oma ulatuslike jõupingutuste eest maailma keemiarelvadest vabastamise nimel, teatas eile Norra Nobeli komitee. OPCW eksperdid jätkasid Süürias aga oma missiooni, lahkudes eile kuue autoga pealinnast Damaskusest, sihtkohta avaldamata.

«OPCW konventsioonid ja tegevus on keemiarelvade kasutamise määratlenud rahvusvahelise õiguse tabuna,» seisis komitee avalduses. «Viimase aja sündmused Süürias, kus keemiarelvi on taas kasutama hakatud, on teravalt juhtinud tähelepanu vajadusele pingutada seesuguste relvade täieliku kaotamise nimel.»

OPCW juht Ahmet Üzümcü sõnas, et preemia saamine on suur au, mis kindlasti tõstab ka väga keerulistes tingimustes töötavate OPCWlaste moraali. «Süüria sündmused on traagiline meenutus selle kohta, et teha tuleb veel palju tööd, sõnas ta Wall Street Journali teatel. «Tänase päeva töö peab tagama, et õudused enam tulevikus ei korduks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles