Tarmo Vahter: ennetavate trahvide osas oleme endiselt eri meelt

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehtede liit pole rahul ennetava trahviga.
Ajalehtede liit pole rahul ennetava trahviga. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Tänasel allikakaitse eelnõu töögrupi kohtumisel ajalehtede liidu esindajana osalenud Eesti Ekspressi ajakirjanik Tarmo Vahter märkis, et vaidlusi tekitas kohalolnutes ennetavate trahvide teema.


Vahteri sõnul pole ajalehtede liit selle vastu, et kui ajalehes ilmub näiteks kellegi au ja väärikust riivav lugu, siis kohus otsustab selle eest välja mõista hüvitise. «See on aktsepteeritav ja selle osas vaidlusi ei ole. Aga ajalehtede liit on selle vastu, et justiitsministeeriumis koostatud eelnõu näeb ette võimaluse hakata määrama mingeid ennetavaid trahve. Pealegi on ennetava trahvi põhimõte niivõrd hägune,» rääkis Vahter.

Ajalehtede liidu seisukohalt on ennetavad trahvid ebaotstarbekad ja nende kohta on Vahteri sõnutsi ka riigikohus leidnud, et need ei sobi Eestisse. «Ka ministeeriumil ei ole ühtset valemit, mille järgi ennetavaid trahve hakata välja mõistma ja selles osas on endiselt suur segadus.» Vahteri sõnul küsis ta mitu korda, kuidas kohtunik hakkaks ennetavaid trahve välja nõudma, kuid ei saanud eelnõu algatajatelt selget vastust.

Lisaks märkis Vahter, et kuigi eelnõust võeti välja teise astme kuriteod, leiab ministeerium endiselt, et lekitamisparagrahvide puhul peaks allikakaitse olema murtav. «Ajalehtede liidu meelest see ei peaks nii olema, sest see võiks mitmete ühiskonnale oluliste teemade kajastamisel probleeme tekitada.»

Probleeme ei ole Vahteri kinnitusel aga isikuvastaste ja terrorismikuritegude osas, kus ühiskonna üldhuvi kaalub kahtlemata allikakaitse murdmise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles