Uuring: laskmine ei põhjustanud Nõval ülemäärast müra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhutõrjekahurite proovilaskmised Nõval 12. veebruaril 2010.
Õhutõrjekahurite proovilaskmised Nõval 12. veebruaril 2010. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe laskmised õhutõrjekahuritest ei põhjustanud Nõva piirkonnas ülemäärast müra, selgub uuringutest.


Läänemaal Nõval Liivase rannal veebruaris läbi viidud proovilaskmised 23-millimeetristest õhutõrjekahuritest ei põhjustanud piirkonna asulates ülemäärast müra ja vibratsiooni, selgub kaitseministeeriumi tellimusel laskmise ajal läbi viidud uuringust.

Harjutuspäeva mõõtmis- ja arvutustulemused näitavad, et vaid ühes kohas - Perakülas - ületati keskkonnamüra soovituslik väärtus 55 detsibelli. Kahes asulas - Spithamis ja Rannakülas - oli müratase täpselt 55 detsibelli ning teistes lähemates asulates jäi see väiksemaks.

Samuti ei registreerinud harjutuspäeval läbi viidud vibratsiooni mõõtmised laskmistest tingitud vibratsiooni üheski mõõtmispunktis.

Uuringu koostajad märgivad, et mõõtmistulemused iseloomustavad konkreetset harjutuspäeva ning neile avaldas märkimisväärset mõju tugev tuul ja lumesadu. Nii võimendas harjutuspäeval puhuv tugev kirdetuul mürataset laskepositsioonidest läänes ja edelas ning vähenas idas ja kirdes.

Samuti uurisid linnuteadlased laskmistest tingitud müra mõju lindudele. Linnuteadlaste uuringust selgub, et laskmised häirivad veelinde peamiselt laskmispäeval ning talvitumiskogumid naasevad pärast laskmist piirkonda paari päeva jooksul. Laskmiste mõju veelindude käitumisele esines Põõsaspea neeme ja Toomanina vahelisel rannikulõigul.

Uuringu koostajad soovitavad vältida laskmisi suute külmaperioodide ajal, kui Põõsaspea-Toomanina rannikulõigu ümbruses olev rannik on täiesti jääs ja lindudel pole võimalik leida vabast veest rahulikku peatuspaika. Samuti soovitavad linnuteadlased vältida õppelasmisi kesktalvise linnuloenduse ajal ning mitte viia läbi laskmisi kevadrände ajal.

Uuringu koostajad soovitavad laskmised läbi viia sügistalvel ja talve esimesel poolel, kui suur osa rannikust on veevaba. Neid tingimusi arvesse võttes võib linnuteadlaste hinnangul Liivaninal linnukaitse seisukohalt õhutõrje laskeharjutusi läbi viia.

Nõva on üks võimalikest kaitseväe merele suunatud laskeala asupaikadest, kus viiakse läbi katselaskmised. Laskeala asupaik ei ole kinnitatud.

Lisaks Nõvale viiakse lähiaastatel sarnased proovilaskmised ja keskkonnamõõtmised läbi ka teistes tulevaste harjutusalade võimalikes asupaikades. Seejärel valivad kaitseministeerium ja keskkonnaamet koostöös kohalike omavalitsustega välja sobivaimad asukohad, mida kaitsevägi hakkaks kasutama mõnel talvepäeval aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles