NATO tunnistas Afganistani tsiviilisikute tapmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelane mullu detsembris Paktīā provintsis.
USA sõjaväelane mullu detsembris Paktīā provintsis. Foto: SCANPIX

NATO väed Afganistanis on tunnistanud, et tapsid veebruaris ekslikult viis tsiviilisikut, ehkki esialgu olid nad kahe mehe ja kolme naise elu nõudnud haarangus oma süüd eitanud.


NATO liitlasväed (ISAF) teatasid eile õhtul tehtud avalduses, et lisaks kahe relvastatud mehe tapmisele vastutavad nad ka kolme naise hukkumise pärast 12. veebruaril riigi idaosas Paktīā provintsis, vahendas AFP.

Naised viibisid samas elamus, kus NATO ja Afganistani ühispatrull tappis kaks relvastatud meest, kes väidetavalt käitusid liitlasvägede vastu «vaenulikult», öeldi avalduses.

Ajalehed New York Times ja The Times kirjutasid täna, et naised tapsid USA eriüksuslased, kes püüdsid seejärel vussi keeratud operatsiooni tagajärgi kinni mätsida naiste laipadelt kuule eemaldades. ISAF ei ole neid süüdistusi veel aga kinnitanud.

«Kahetseme sügavalt selle operatsiooni tulemust, võtame vastutuse oma tegutsemise eest tol ööl ja teame, et seda kaotust tunnevad nende pered alati,» ütles ISAFi pressiesindaja brigaadikindral Eric Tremblay. «Väed läksid elamusse usaldusväärse info alusel otsima Talibani mässulisi ja uskusid, et need kaks meest ohustavad nende isiklikku julgeolekut. Me mõistame nüüd, et nad (afgaanid - toim) üritasid vaid oma perekonda kaitsta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles