Mõisapargi rekonstrueerimine Kohilas maksab üle poole miljoni

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tohisoo mõis
Tohisoo mõis Foto: www.kohila.ee

Täna alustas OÜ Sinear Kohilas, Tohisoo mõisapargi rekonstrueerimistöid, kokku läheb pargi parandamise esimene etapp maksma 539 305 krooni.

Keskkonnainvesteeringute keskus toetas pargi rekonstrueerimist 395 670 krooniga, vahendas Kohila vallavalitsuse pressiesindaja.



Kavandatavate tööde käigus kaevatakse mõisahäärberi esine täielikult üles. Uuendamiskava esimeses etapis tehakse korda majaesine väljak, ebamäärased murualad täiendatkse ja kujundatakse dekoratiivsete lehtpõõsastega. Mõisaesisel lahendatakase ka parkimise probleem.



Tohisoo mõisapark on looduskaitse all, pargi pidala 2,6 hektarit. Aastate jooksul on park järjest rohkem metsistunud, pargihooldus olnud väheefektiivne ja juhuslik. Pargis on palju haigeid puid ja samas on puudu korralik teedevõrgustik jalutajate tarvis.  



Edasise rekonstrueerimise käigus on plaanis ehitada välja korralikud kõnni- ja sõiduteed, uuendada puistut, rajada mõnusaid puhkekohti ja kasutada pargi valgustamiseks illuminatsiooniefekte.



Tohisoo mõis on tõenäoliselt ehitatud aastatel 1586-1620, mil Tohisoo (toona Tois) küla kuulus Hans Burdtile. Sama suguvõsa käes käes püsis mõis veel 18. sajandi alguseni. Praegu asub Tohisoo mõisas valla koolituskeskus.



Aastate jooksul on pargist saanud Kohila maineürituste toimumiskoht. Siin on kuulus savipõletusahi, Eesti keraamikute kevadine potilaat ning suvine keraamikasümpoosion, samuti maakondlik muinasjutulaager ja Kapa Muusikafestival.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles