Arbuusimüüjad olid Olümpia hotelli grillbaaris kunagi kõvad tegijad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hotellituba.
Hotellituba. Foto: Olümpia hotell.

Olümpia hotell pakkus täna oma 30. sünnipäeva puhul kohaletulnuile kunagist menujooki Vana Tallinna likööri šampusega ning tol ajal eriti nõutud Kikerikii salatit.


Konverentsikeskuse seintele on vaatamiseks riputatud vanad pildid, mis näitavad, kuidas tollane hotell, restoranid, baarid ning varietee välja nägid. Külastajatele pakutakse sünnipäeva puhul retromenüüd, kuhu kuuluvad näiteks singi ja juustuga täidetud pannkoogid, pidupäevasai ning tort Valged Roosid.

Olümpiasse on tööle jäänud veel vaid kuus naist, kes 1980. aastal valminud kõrghoonesse kohe ametisse asusid. Neljale neist ulatas Reval Hotel Olümpia praegune tegevjuht Juha Mähönen täna punaste rooside kimbu. Ülejäänud kaks saavad õied kätte hiljem, kuna nad ei saanud töökohustuste tõttu kohale ilmuda.

Üks pikaajalistest Olümpia töötajatest Aiki Koritski meenutas, et omal ajal juhtus hotellis ja selle baarides-restoranides ikka igasuguseid asju. 80ndatel aastatel olid näiteks kõvad tegijad arbuusimüüjad, kellele meeldis lõbutseda hotelli 26. korruse grillbaaris. Samas kõrval asusid ka saunad, kus sai samuti pidu panna.

«Arbuusimüüjad olid tol ajal rikkad mehed, seisid uks taga, arbuusid kaenlas, võib-olla kotis oli konjak ka, ma olen seda pilti ise näinud,» meenutas Koritski. «Eks šveitserid olid neile ka tuttavad või tehti oma meesteks, aga sisse said nad alati.»

Koritski meenutas, et esimene bankett toimus Olümpia hotellis 1980. aasta juulis, kui kohale oli kutsutud kõrgem partei- ja valitsusladvik nii Eestist kui Moskvast. Hoone oli suletud, ringi liikusid hundikoerad ning turvalisuse pärast ei pandud isegi lifte tööle. Kuna plaaniosakond asus tol ajal maja 26. korrusel, pidid vaesed töötajad jalgsi nii kõrgele vantsima.

«Mälestusi on muidugi palju,» tõdes Koritski. «Üks niisugune asi tuleb meelde, et meie osakond asus neljandal korrusel ning meie all asus otse restorani katus, kus pidevalt vedeles nii kingi, pükse, rinnahoidjaid kui muud sellist kraami. Igal hommikul võisime imetleda, mida seekord siis hotelli akendest alla on visatud. Üks minu töökaaslane viis isegi tuliuue kingapaari sealt koju mehele.»

Laulutäht Anne Veski ütles tänasel kokkusaamisel, et tema lauljatee algas 80ndatel aastatel ning ta sai kohe tööd Olümpia varietees. Ka oma praeguse abikaasa leidis ta just sealt.

«Tolle aja kohta oli varietees tunduvalt rohkem glamuuri kui mujal Nõukogudemaal, glamuuri pärast siia tuldigi,» meenutas Veski. «Saal oli alati täis, seepärast oli hea laulda.»

Hotellis esimestel aastatel administraatorina töötanud Tiina Seim ütles, et konkurentsist Viru ja Olümpia hotelli vahel 80ndatel aastatel rääkida küll ei saanud, sest hotellikohti oli nagunii puudu ja vabu tube sisuliselt polnudki.

Seim märkis, et algul ööbisid Olümpias peamiselt ikka venelased ning teised Nõukogude Liidu erinevatest vabariikidest pärit inimesed. Soomlaste vallutus algas hiljem. Praegu töötab Seim hotelli finantsosakonnas raamatupidajana.

Olümpia hotelli avamine 1980. aastal Moskva olümpiamängude Tallinna purjeregati puhul oli Nõukogude Liidus suursündmus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles