VENEMAA NORIB TÜLI

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MARKO MIHKELSON

Eesti-Vene suhted jõudsid läinud nädalavahetuseks diplomaatilise skandaali lävele. Venemaa välisministeeriumi surveavaldus Eesti Moskva saatkonnale kohaliku maksuameti kaudu on läbinähtav ja pretsedenditu.
Vene poolele on pinnuks silmas Eesti saatkonna juures asuv külalistemaja. 1961. aasta Viini konventsiooni kohaselt ei tohi diplomaatiline esindus olla seotud kommertstegevusega. Eesti tunnustab kõigiti rahvusvahelisi konventsioone ning selle kinnituseks o n tõsised muudatused Moskva saatkonnas, sealhulgas külalistemaja sulgemine.
Samas on see probleemitõstatus ilmselgelt konjunktuurne. Pole mingi saladus, et kõigil endistel idabloki riikidel on Moskvas suured saatkonnahooned ning ilmselt on ka Vene välisministeeriumis hästi teada, et seal ei majutu üksnes diplomaadid.
Vene välisministeeriumi Euroopa 2. osakonna ülem Aleksandr Udaltsov ei suutnud midagi mõistlikku öelda selle kohta, kas peale Eesti Moskva saatkonna on Vene välisministeerium sellisel moel rünnanud ka teisi diplomaatilisi esindusi.
Venemaa sammudest kumab läbi kindel soov ajada vastaspool järelemõtlematutele sammudele. Eesti poliitikutelt ja diplomaatidelt justkui oodatakse teravaid avaldusi, mis ajendaksid omakorda Moskvat uuetele teravustele.
Diplomaatilistest allikatest on teada, et viimasel ajal on Venemaa hakanud vigu otsima ka näiteks Leedu välispoliitikas. Kinnihaakekohti leiab alati, eriti Vene diplomaatia kogemusi arvestades.
Septembris kirjutas Venemaa president alla ukaasile, millega jõustati strateegiline kurss suhetes SRÜ riikidega. Pole välistatud, et midagi sellist on olemas ka suhtluses Balti riikidega. Iseasi, kuivõrd läbimõeldud ja avalik see kontseptsioon on.
Igatahes on praegu Venemaa välispoliitika kujundamisel Andrei Kozõrevi asendav kaitseminister Pavel Gratshov väga sapine Balti riikide aadressil. Kui temalt hiljutise pressikonverentsi ajal küsiti kõmu tekitanud sõjalise doktriini Balti riike puudutava os a kohta, vastas armeekindral küsimusega: «Noh, kas kardate?».
Jah, tõepoolest tuleb karta kõige halvemat, sest Eesti-Vene suhted pole nii halvad, et nad ei saaks halvemaks minna.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse

Impressum

Webmaster, lehekülje algusesse

Copyright © Postimees 1995

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles