Võistlustants võidab populaarsust, * * *, * * *, Senini paremusrida pöörati pea peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RAIMO PEIKER

Laupäeval ülikooli spordihoones peetud Eesti meistrivõistlustel standardtantsudes osales 84 paari. Tartus on tantsuvõistlustel pealtvaatajaid enamgi, kui kõige põnevamatel korvpallivõistlustel. Ja aplausi, plakateid, heameelehüüdeid ning üldse omadele kaasaelamist on rohkem kui teistel võimeteproovidel. Väidetavalt on ka tantsumuusika Tartus parem kui teistel Eestimaal peetavatel võistlustel.

Vähemalt ülikoolilinnas on traditsiooniks saamas, et võistlejate paremusjärjestuse määravad välismaa kohtunikud. Seekord tuldi Venemaalt, Saksamaalt (Hartmut Schmidt), Norrast (Grethe Andersen), Taanist (Dorthe Sidenius), Soomest (Ilpo Halinen) ja Lätist (Ainars Eisaks). Eesti kohtunikke esindasid Ants Tael ja Aare Orb (peakohtunik).

Võistlusi korraldas Tartu tantsuklubi Stiil. Kaheksatunnilist tantsumaratoni aitas huvilistel jälgida kava. Lisaks ajakavale ja muule infole oli trükitud vahelehel ära toodud kõigi osalejate nimed. Kohe võimeteproovi lõppedes sai kätte ka võistlusprotokollid. Kõige oodatum oli amatööride võistlus, kus tegi kaasa kogu Eesti paremik. Ettearvatult olid esimesed Peep ja Ave Vardja (Tartu Stiil/Tallinna Staar). Kolmes tantsus panid neid esimeseks kõik kohtunikud. Ilusa ühtede rivi rikkus kahel korral ära vaid Venemaalt pärit kohtunik. Teised olid Eduard Korotin ja Olga Kosmina (Mereklubi).

Varem oli noorte parim paar Indrek Ehaste ja Siret Siilak kolme parema sekka jõudnud ka täiskasvanute seas. Nüüd partnereid vahetades said noorte seas üpris kindla võidu Erkki Aas ja Siret Siilak, kuid amatööride võistlus neil ebaõnnestus - alles kaheksas koht.

Allan Parik ja Katri Kiho olid vahepeal kätte võidetud positsioonid loovutanud, kuid nüüd tõusti taas parimaks puht Tartu paariks. Kolmas koht tuli tasavägises heitluses Indrek Ehaste ja Eleri Kõrraniga (Eleri Kõrran tantsis varem Erkki Aasaga). Kolmandaks tulnud Parik ja Kiho on mõlemad Tartu Ülikooli tudengid. Allan õpib viiendal kursusel majandust ja käib ka tööl, Katri on kolmanda kursuse farmatseut. Seda, mis nädala sees puudu jääb, püüavad nad tugeva harjutamisega nädalavahetusel korvata.

Kaks võimekamat paari esindavad Eestit standardtantsude MMil Viinis (16. novembril). Esimene ja kolmas duo võistleb 22. juunil EMil Bratislavas (Slovakkia). Noorte võistlustel osales 26 paari ja parimate selgitamiseks tuli alustada kaheksandikfinaalist. Finaalis olid teistest üle 15-aastane Erkki Aas ja kaks aastat vanem Siret Siilak (Tartu Stiil) ning Tarmo Jõgi ja Kristi End Tallinna Leevist. Aeglases valsis tartlased kaotasid, kuid võitsid seejärel neli tantsu. Amatööride seas olid tallinlased edukamad ja jõudsid kuue parema sekka. Kolmandad olid Lauri Markus ja Kertu Valjala (Tartu Teemant).

Kaks tugevamat paari võivad võistelda noorte MMil Pariisis.

Võistlusklassis juunior II (võistlustantsus on noored juunioridest vanemad) oli tõeline tantsumaraton: 31 parema seast tuli kuus finalisti välja sõeluda. Siin domineerisid Tartu Stiili (treenerid Jaan ja Hele Siilak) tantsijad, kes said neli esimest kohta. Kõrgemaid hindeid said Indrek Palu ja Jaana Lillemägi. Järgnesid Stasys Brilis ja Katre Paavo, Mehis Pärn ja Kairi Kass, ning Martin Puusepp ja Kristiina Lilleorg.

Kõige nooremate (juunior I) seas kuulus kaksikvõit Tartu Stiilile. Võitsid Martin Parmas ja Kaisa Oja. Teiseks tulid Marko Kuusik ja Dzhessika Shtsherbakova. Kolmandad olid Tallinna Staari võistlejad Jaanus Käärmann ja Merle Leib.

Seenioridest kuulus kindel võit Kulno Kabralile ja Irene Keskülile (Tallinna Revalia). Teised olid Rein ja Kaja Tamm (Suure-Jaani Lehola). Kolmandaks tantsisid ennast Henn Pärn ja Maia Sepper (Tallinna Mambo). Kaks edukamat paari võivad startida 11. mail Mainzis (Saksamaa) peetaval MMil.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

RAIMO PEIKER

Eile algas Worldloppeti sari Euroopas. Dolomitenlauf Austrias andis hoopis teise järjestuse kui Kangaroo Hoppet augustikuu lõpul. Austraalia võistluse võitja, tugev shveitsi suusataja Andre Jungen, ei pääsenud isegi veerandsaja parema sekka. Infot 60 km vabatehnikaga sõidu kohta andsid «Postimehele» pikamaasuusatajate meeskonna mänedzher Jaanus Pulles ja esimestel etappidel transpordiga toetav Andres Kübar.

Põneva võistluse võitis Soomes elav venelane Valeri Rudohlebov, kes sellel hooajal pole alla jäänud ka põhjanaabrite parematele. Tema võiduajaks märgiti 2:34.25,7. Esimest ja kümnendat lahutas vaid 23,4 sekundit. Teine oli mulluse võistlussarja üldvõitja Håkan Westin (2:34.26,9). Rootslane võitis mäletatavasti ka Tartu maratoni. Kolmas oli teine rootslane Mikael Isaksson (2:34.27,5).

Esitosinas oli neli austerlast, kolm tshehhi, kaks rootslast ja prantslast ning üks venelane. Parim soomlane Teemu Vesala oli 18. Eestlastest tegi parima sõidu Margo Pulles, kes kaua püsis liidrite kannul. Kuid ühel väga raskel ja kurvilisel rajal tartlane kukkus. Kitsal rajal arendati suurt kiirust ja kaks Pullese eessõitjat ei suutnud tasakaalu säilitada ning jäid kukkudes meie mehele ette. Pulles pidi ühele noorele kuusele otsa sõitma, õnn, et veel suusad terveks jäid.

Margo Pulles oli finishis 21. ja kaotas liidrile enam kui viie minutiga. Kohe Pullese kannul oli 22. Raul Olle. Jaanus Teppan kaotas meeskonnakaaslastele kahe ja poole minutiga ning oli 27.

Jaanus Pulles väitis, et suuskade määrimine õnnestus. «Ka ilm võistlemiseks oli soodne - päev läbi miinus 5 kraadi. Kuid Austriasse kogunenud seltskond oli väga võimekas. Muide, võitja Rudohlebov oli aastate eest juunioride MMil olnud Elmo Kassini toanaaber,» lisas Jaanus Pulles huvitava fakti.

Andres Kübar ütles, et ka tema sõitis läbi 60 km. 3:14.34,6ga oli ta rohkem kui 2000 võistleja (võistlus veel käis ja lõpetanute täpset arvu polnud teada) seas 226. Punkte said 30 esimest (eestlased vastavalt 10, 9 ja 4).

Täna võetakse kurss Moenale, Marcialonga (70 km vabalt) maratoni keskusse Itaalias.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles