Unikaalne doktorimärk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PEETER JÄRVELAID

Brüsselis elav mag. jur. Nathalie Sinaiski annetas Tartu Ülikooli Ajaloomuuseumile oma isa Tartu Ülikooli kasvandiku prof.Vassili Sinaiski (1876-1949) doktorimärgi.

Muuseumi peavarahoidja Leili Kriisi sõnul polnud muuseumil veel sellist eksponaati. Tartusse saabunud prof. V. Sinaiski allesjäänud käsikirjad andsid õigusajaloolased üle Tartu Ülikooli Raamatukogu käsikirjade osakonnale. Osakonnajuhataja Mare Rand on lubanud huvitavad käsikirjad korrastada ja anda need peatselt uurijate kasutusse professori isikufondina.

Prof. Sinaiski õppis Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas aastatel 1899-1904. Juba üliõpilasena alustas ta prof. Jevgeni Passeki (1860-1912) juures rooma õiguse õpingutega (Passek ise oli saanud oma erialased teadmised Berliini kuulsate professorite juures). Sinaiski üllatas oma õpetajaid väga julge ja argumenteeritud Theodor Mommseni (1817-1903) ideede kriitikaga.

Pärast lühiajalist tegevust advokaadina Venemaal tuli Sinaiski Tartu Ülikooli tagasi ja kirjutas valmis magistritöö, töötades Tartus ja Brüsselis. 1908. aastal kaitses ta magistritööd, mis ilmus ka Tartu Ülikooli Toimetistes ja tekitas kohe huvi noore teadlase vastu. Sinaiski oli Tartu Ülikooli eradotsent, ta valiti ka erakorraliseks professoriks. Kuid professoriametit sai ta pidada juba Varssavis, kuhu ministeeriumi ametnikud ta suunasid. Seal koostas ta rooma õiguse allikate ajaloo väljaande, mis on tänaseni oluline vene historiograafias.

1911. aastal valiti Sinaiski Kiievi Ülikooli õigusteaduskonna professoriks. 1913. aastal kaitses ta Kiievis doktoritööd. Kiievis (1911-1922) tegeles ta peamiselt eraõiguse õpetamise ja uurimisega. Tema sulest ilmusid ka Vene tsiviilõiguse õpikud.

Sinaiski kuulub ka Läti Ülikooli õigusteaduskonna rajajate hulka.

Tartusse jõudis ta veel vaid paaril korral, kuid Tartu kolleegide töödega oli ta alati kursis.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles