Poliitikud loodavad vaesuse vähendamisel abi seadusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogus toimunud laste ja noorte vaesust ja sotsiaalset tõrjutust käsitleval arutelul leiti, et laste vaesuse vähendamiseks peaks vastu võtma eraldi seaduse.

Sellist arvamust väljendasid nii opositsioonilise sotsiaaldemokraatide esindaja Eiki Nestor kui koalitsioonis oleva IRLi liige Urmas Reinsalu.

«Arusaadavalt me vajame ka eraldi erakorralise meetmena teatud seadusandlikku akti, mis leevendaks praegu kõige kaitsetumasse olukorda sattunud inimeste sotsiaalset olukorda,» märkis Reinsalu. Tema sõnul oleks selleks vaja vastu võtta nn vaesuse leevendamise seadus. «Ma loodan, et parlamendil konsensuslikus menetluses õnnestub ka seda õigusakti jõustada.»

Eiki Nestor pidas vajalikuks, et valitsus koostaks «mingi sisulise ja tõsise dokumendi laste vaesuse teemal eraldi.» Samuti leidis ta, et tänastes oludes oleks mõistlik viia sisse uus toetusliik, täiendav toetus peredele, kus vanemad on töötud ja enam abiraha ei saa.

Nestor soovitas ka olla eriti ettevaatlik omavalitsuste eelarve kärpimises selle koha pealt, mis puudutab lastele võimaldatavaid teenuseid. «Viimane koht, kust kärpida kohaliku omavalitsuse tasemel, on kõik need teenused, mida võimaldatakse lastele. Ärge jumala pärast sinna punast pliiatsit peale tõmmake,» hoiatas ta, soovitades pigem mõelda, kuidas mingeid võimalusi ümber jaotada nende teenuste kasuks.

Ka Tartu Ülikooli professor Dagmar Kutsar pooldas, et lisaks universaaltoetusele ehk peretoetusele otsitaks võimalusi, kuidas veel vaesuses olevate perede lapsi aidata.

Nagu ikka, viskasid opositsiooniesindajad valitsusele ninale otsuseid, mis nende hinnangul lastega perede vaesust on suurendanud ning kutsusid üles toetama oma ettepanekuid toetuste suurendamiseks. Koalitsioonipoliitikud kiitsid Eesti solidaarset peretoetuste süsteemi ning kõnelesid sellest, et tarvis on tegeleda eelkõige töötute probleemide lahendamisega ning iga lisatoetuse kehtestamine nõuab lisaraha, mida riigil praegu pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles